Slobodanu Markoviću dodeljeno visoko priznanje u Poljskoj

Čet, 01.06.2017 - 15:36 -- darko.kovacevic

Juče je prilikom svečanog otvaranja jubilarnog 30. Međunarodnog pozorišnog festivala "Valiska" u Lomži idejnom tvorcu i direktoru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodanu Markoviću uručeno visoko odlikovanje za zasluge za poljsku kulturu koje dodeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

- Osećam se srećnim i ponosnim što mi je uručeno ovako visoko priznanje Ministarstva kulture Republike Poljske. To je ujedno i priznanje celoj festivalskoj organizaciji počev od pokojnih Henrika Jurkovskog i Jovana Ćirilova, preko Ljubivoja Ršumovića, Zorana Maksimovića, Miroslava Radonjića, Siniše Jelušića, Zorana Đerića, do Olivere Mudrinić. Evo i ovde u Poljskoj, zemlji bogate kulturne tradicije, primajući ovo visoko priznanje još jednom se potvrdio ugled Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Moja saradnja sa poljskom kulturom duga je preko četiri decenije, počev od pokojne Haline Kalite, prevodioca Andrićevih dela, Monike Snarske, do Henrika Jurkovskog, Vjeslava Hejna, Mareka Vaškjela, Miroslava Kožeba, Jaroslava Antonjuka i mnogih drugih. Gostovanja, pozorišne predstave, međufestivalska saradnja, prevođenje dela poljskih autora na srpski jezik, teatrološke konferencije, izložbe, građenje mostova kulture, obeležili su vreme iza mene.

Pored Vukove nagrade, dodeljene Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, Ordena prijateljstva Ruske Federacije koji je dodeljen meni lično, Zlatne medalje za zasluge u kulturi Republike Srbije, Pengovljeve nagrade za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti i drugih društvenih i kulturnih priznanja ovo mi je svakako jedno od najdražih.

Duboko verujem da će se i preko ovog visokog priznanja na neki način ozbiljnije shvatiti status i značaj Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, njegova uloga u povezivanju naše kulture sa svetom i sveta sa nama, i da će on dobiti adekvatnije mesto kada je reč o finansijskoj podršci, jer to Festival istinski i zaslužuje, - izjavio je Slobodan Marković povodom priznanja koje je dobio u Poljskoj.

Priznanje je direktor subotičkog festivala dobio na predlog poljskih pozorišnih stvaralaca i stručnjaka. Slobodan Marković je inače član žirija ovogodišnjeg Međunarodnog pozorišnog festivala "Valiska" u Lomži.

Od osnivanja zaključno sa 2016. godinom u takmičarskom programu Festivala u Subotici učestvovalo je ukupno 13 poljskih pozorišta (iz Varšave, Rabke, Opole, Lomže, Bjalistoka, Slupska, Poznanja, Žešova, Olština i Valbžiha) sa 23 različite predstave, osvojivši pri tom: tri nagrade za najbolju režiju, dve za najbolju scenografiju, tri za najbolju originalnu muziku, dve za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, četiri nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo i dve specijalne nagrade za originalnost i fantaziju.

Štaviše, od 2. Festivala održanog 1995. nijedan festival nije prošao bez učešća teatra iz Poljske, što znači da su poljska pozorišta u kontinuitetu prisutna na Festivalu pune 22 godine!

Ličnosti: 
Custom Search