Međunarodni naučni skup na temu „Pravosuđe i mediji“

Čet, 08.06.2017 - 23:23 -- nikola.tumbas
Govor Ištvana Pastora i Bogdana Labana
Govor Ištvana Pastora i Bogdana Labana

U „Eko centru“ na Paliću danas je počeo 29. Međunarodni naučni skup na temu – „Pravosuđe i mediji“, koji organizuje Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Misijom OEBS-a u Srbiji. Otvaranju dvodnevnog naučnog skupa prisustvovali su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Pravosuđe i mediji su dva stuba demokratije. Njihovi ‘alati’ su pravo i istina, a međusobna saradnja je neophodna jer su povezani odgovornošću pred javnim mnjenjem – rekao je Pastor, otvarajući ovaj tematski skup.

Svi mi, naveo je, stremimo društvu u kome će vladati pravda i u kome se slobodno može izražavati volja, ali veoma često zaboravljamo na odgovornost.

Veoma često zaboravljamo na to da kroz korišćenje pravom i slobodom javnog govora i iznošenje misli, moramo u sebi da stvaramo ‘ogradu’  odgovornosti, jer time formiramo javno mnjenje – istakao je Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Laban je rekao da je tema ovog međunarodnog susreta, na kome će zajedno diskutovati predstavnici pravosuđa, naučne javnosti i medija, značajna i aktuelna, između ostalog i zbog toga što bi pravosuđe i mediji trebalo da – u interesu građana – sarađuju u borbi protiv kriminala, korupcije i drugih nezakonitih aktivnosti.

Na skupu će biti raspravljano o načinu kako se javnost informiše i kreira javno mnjenje o radu tužilaštva i sudova, odnosno kriminalitetu uopšte, u cilju poboljšanja stanja u ovoj važnoj oblasti, a posebna pažnja biće posvećena unapređenje kvaliteta odnosa između pravosuđa i medija. Sva ta pitanja predmet su preporuka Evropske komisije, koje Republika Srbija sprovodi rukovodeći se aktivnostima predviđenim Akcionim planom za Poglavlje 23 – naglasio je Bogdan Laban.

Uz ocenu da odnos između pravosuđa i medija u budućnosti mora mnogo više da bude usmeren na međusobno poverenje u radu, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivana Stevanović je kazala da ono što je danas zastupljeno jeste – kao da se radi o dve potpuno suprotstavljene strane, a da ideja uopšte nije da bude tako.

Ideja je da, u interesu javnosti, a nama je potpuno jasno da je osnovni zadatak medija da informišu javnost dajući pravu i blagovremenu informaciju, poštuju pravila koja su neophodna da bi bili zaštićeni bazični principi rada pravosuđa – podvukla je Ivana Stevanović.

Šef  Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS-a u Srbiji, Artur Grejem, kazao je da je ova konferencija veoma bitna za Misiju OEBS-a u Srbiji, koja već dugi niz godina podržava slobodu i nezavisnost medija, a odnos između pravosuđa i medija je, kako je rekao, temelj za promovisanje  vladavine prava u bilo kom društvu.

info: www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search