Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Radovi na Letnjoj pozornici na Paliću

Pon, 12.06.2017 - 16:47 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

U Velikom parku na Paliću, izvode se radovi na adaptaciji dela Letnje pozornice, koji obuhvataju popločanje platoa na ulazu na Letnju pozornicu i stepenica, kao i rekonstrukciju gledališta, odnosno klupa. U okviru projekta delimično će se obnoviti i prostorije za garderobu i pomoćne prostorije iza same pozornice.

Direktor preduzeća „Park Palić” d.o.o., Nebojša Daraboš, kaže da su finansijska sredstva za adaptaciju dela Letnje pozornice obezbeđena putem konkursa raspisanog od strane Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma, na koji je „Park Palić” konkurisalo sa projektom vezanim za adaptaciju i rekonstrukciji Letnje pozornice.

–Za realizaciju našeg projekta dobili smo finansijska sredstva u visini od deset miliona dinara. Trenutno se izvode radovi na popločanju platoa na ulazu na Letnju pozornicu behaton kockama. Ulazna stepeništa obložili smo klinker pločicama, sa kojima ćemo popločati i vertikalne prolaze između klupa u gledalištu, a zamenićemo, takođe, i kompletnu drvenariju na klupama. Radovi će se izvoditi i iza Letnje pozornice, gde ćemo adaptirati dve prostorije i jedan toalet, a u okviru projekta ofarbaće se i oko 200 metara ograde, sa leve strane Letnje pozornice – rekao je Nebojša Daraboš.

Radovi na adaptaciji dela Letnje pozornice izvode se u skladu sa uslovima koje je izdao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, što obuhvata i materijal koji se koristi, i izvođenje određenih radova.

Nakon sprovedene javne nabake i izbora najpovoljnijeg ponuđača, posao je poveren preduzeću „Ekspres-servis”, iz Subotice. Rok za završetak radova je 30 dana.

Letnja pozornica je izgrađena 1950. godine po projektima inženjera Baltazara Dulića, koji je pronašao najakustičniju lokaciju u srcu Velikog parka za ovu pozornicu, izrađenu od neobrađenog prirodnog rumenog kamena iz Rakovca, sa Fruške Gore.

Letnja pozornica svečano je otvorena operom „Prodana nevesta“, 30. juna 1950. godine. Godinu dana kasnije, na ulazu je postavljena skulptura boginje Talije, zaštitnice i muze pozornišne umetnosti.

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Glavno šetalište od simbola Palića do Velike terasa posle dugog perioda doživet će uskoro svoje novo izdanje.

Takođe pešačka staza od ulaza levo ka Maloj gostioni doživljava proširenje i popločavanje kao i sve ostale staze u parku koje su urađene ranije.

U prilogu nekoliko ilustracija kako se radi na popločavanju nekadašanje asflatne staze koja je odradila svoj vek trajanja.

Post date: Pon, 20.11.2017 - 20:36

Prvi deo radova na potisnoj kanalizaciji na Novosadskom putu na Paliću. Više o tome u video prilozima od Aleksandra Kiša.

Post date: Pon, 11.07.2011 - 12:30

Obilazak Velike terase.

Post date: Pet, 30.04.2010 - 13:00

Početak izgradnje kanalizacije južnog dela banjskog kompleksa u turističkoj zoni na Paliću.

Post date: Pet, 30.04.2010 - 12:30
Post date: Pet, 30.04.2010 - 12:10