Nacionalni konkurs za najbolju fotografiju u medijima Press Photo Srbija

Kategorija: 

Centar za razvoj fotografije u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije raspisao je 19. nacionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju u protekloj godini. Cilj konkursa je promocija autorske fotografije i unapređivanje razvoja fotografske prakse.

Rok za predaju radova je 18. jun 2017. godine. Radovi se šalju u digitalnoj formi.

Pravo učešća na konkursu imaju domaći i strani autori.

PRESS PHOTO SRBIJA promoviše fotografiju kao vizuelnu umetnosti, socijalni fenomen i uticajno medijsko sredstvo. Na izložbi nakon konkursa, publika će biti u prilici da se upozna sa savremenim stvaralaštvom u oblasti medijske fotografije. Značaj i uloga fotografije u medijima biće posebno naglašeni, uključujući i zaštitu autorskih prava i prava javnosti na profesionalno informisanje putem fotografije.

Konkurs PRESS PHOTO SRBIJA nastao je sredinom 90-ih godina 20. veka, kao način da se prikažu dramatični događaji iz ugla medijskih fotografa. Dokumentarna fotografija ima za cilj da istinito i nepristrasno prenese događaj u celosti. Poruka koju nosi mora da bude snažna i izazove reakciju u javnosti. Preduslov za dobru dokumentarnu fotografiju je istraživački rad, ali su i rizici za kojima se autori susreću brojni. Nephodno je biti obavešten i zabeležiti važne događaje lokalnog i globalnog karaktera.

Sloboda informisanja i sloboda govora od suštinske su važnosti. Delovanjem u okviru vizuelnog novinarsta, fotografi aktivno učestvuju u širenju prostora medijskih sloboda. PRESS PHOTO SRBIJA omogućava uvid u najnovija stremljenja u okviru medijske fotografije istovremeno održavajući visoke estetsko-etičke kriterijume. Odgovornosti i nepristrasnost, neke su od vrednosti na kojima se insistira.

Sve informacije i potrebni formulari se nalaze na sajtu Centra za razvoj fotografije – crf.rs. na linku http://www.crf.rs/press-photo-srbija.html.

Tagovi: 
Custom Search