Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге

Kategorija: 

Генерална скупштина Уједињених Нација је 1987. године установила Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, који се од тада обележава сваке године, 26. јуна. Овај дан се обележава да бисмо се сви заједно подсетили на договор чланица Уједињених Нација који има циљ да се свуда у свету смањи злоупотреба дроге и сузбије кријумчарење. То је договор који би требао да обавезује, јер би се тиме избегле многобројне штетне последице, превасходно на здравље популације која представља будућност света.

Канцеларија за дроге и криминал при Уједињеним Нацијама сваке године врши избор теме за Међународни дан и покреће дугорочну кампању да би се постигло подизање свести јавности о глобалном проблему злоупотребе дроге. Слоган такође може да се промени, али је циљ обележавања увек исти. Циљна група Кампање су тинејџери и омладина као ризична категорија становништва која је нарочито осетљива и пријемчива за употребу/злоупотребу дроге.

Да би смо у томе успели неопходно је кренути од целовитог сагледавања узрока који у нашем времену погодују ширењу злоупотребе, не само ПАС, већ и ширењу злоупотребе лекова, анаболика, стероида и енергетских пића у свим слојевима становништва без обзира на пол, узраст, социјални положај. Ипак се мора посебно истаћи опасност која прети најмлађима (старији разреди основних школа).

Разлози и критични моменти – који томе погодују - налазе се у самој личности, у породици, у школској средини и у друштву. Целовито сагледан овако сложени и слојевити проблем може дати и целовито решење, које је могуће пронаћи, али подразумева непрестано планско и мултисекторско деловање у заједници, породици, школи, здравству... Такође је веома важно да се одређена, већ постојећа, законска регулатива доследно спроводи. Потребно је показати, погото младим људима, да постоји другачији избор, прави избор за здравље и свеукупно напредовање особе у свим областима живота, као и да га треба тражити и поред присутне опште друштвено-економске кризе.

Потребно је истаћи и следеће: када се у породици или школи појави проблем такве природе - ОН НЕ СМЕ ДА СЕ ПОДЦЕНИ И НЕ СМЕ ДА СЕ БЕЖИ од припадујућег дела одговорности. Свакоме може да се деси да улети у канџе неке ПАС, односно дроге и што раније се примети таква промена, а то је могуће, повећава се вероватноћа излечења и повратка у нормалан живот. Живот који је препун проблема и изазова, али дрога никоме неће решити ни један. Лечење да или не? Одлука особе је пресудна! Без спознаје да је зависност присутна и без мотивације и жеље да се болест излечи савака терапија је под великим знаком питања, са великом вероватноћом да неће бити успешна.

Императив је времена - данас треба да разговарамо пре свега о примарној превенцији употребе/злоупотребе свих ових супстанци – односно о томе како сачувати децу и омладину да никада не крену путем који води у болест зависности и у комплетно ментално, тeлесно и социјално самоуништење (пре или касније).

Custom Search