Ekipnom pobedom Rusije završen rvački turnir Refik Memišević

Pon, 26.06.2017 - 00:04 -- dejan.vukovic

Dvanaesti memorijalni rvački turnir "Refik Memišević - Brale" završen je ekipnom pobedom rvača Rusije koji su opravdali epitet favorita. 

Jedan od najjačih kadetskih turnira u Evropi održan je u hali sportova uz učešće 14 zemalja sa preko 150 takmičara. Organizator je bio rvački klub Spartak uz podršku Grada Subotice. Takmičenje se odvijalo dva dana zbog velikog broja prijavljenih rvača, pošto je ovo poslednja provera pred nastupajuće Evropsko prvenstvo koje će se održati za mesec dana u Sarajevu. Ekipno najbolja je bila reprezentacija Rusije, dok je drugo mesto u ekipnoj konkurenciji osvojila Mađarska. Rvači iz Srbije nisu imali zapažene rezultate. Posebno priznanje pripalo je dobitniku u konkurenciji 100 kg, u kojem je rvao Refik Memišević osvajač četiri svetske medalje  i jedne Olimpijske. Nakon velike borbe, bukvalno u poslednjim sekundama meča rvač reprezentacije Rusije, Rubantshev savladaio je amerikanca Koltona Šulca i time osvojio poseban pehar koji mu je uručila sanja Memišević, ćerka pokojnog Braleta. 

U tioku ceremonije svečanog otvaranja predsednik rvačkog kluba i olimpijski pobednik iz Ria, Davor Štefanek nagradio je trenera Sretena Damnjanovića, kao najuspešnijeg trenera u rvačkom klubu Spartak, čiji su rvači u bogatoj istoriji osvojili čak 36 medalja sa velikih takmičenja. 

Po prvi put na turniru je učestvovala kadetska selekcija iz Amerike koju je predvodio Momir Petković, nekadašnji trofejni rvač Spartaka koji je osvojio četiri medalje sa Svetskim prvenstvima i osvajač zlatne Olimpijske medalje 1976 g. u Montrealu, a sada trener američke selekcije. Momir Petković je sa Sretenom Damnjanovićem doveo Refika Memiševića u Suboticu - Čuli smo da ima jedan momak u Bačkom Petrovom selu i da izgleda kao Tarzan. Sreta i ja smo otišli da vidimo tog momka i odmah ga pozvali da dođe u Spartak. Doveli smo ga 1975g. i nakon samo dve godine Brale je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Geteborgu. Postao je najbolji rvač te generacije i pravi predstavnik naše zemlje. Živeo je punim plućima i uživao su sportu i životu. Bio mije odličan prijatelj i prava je šteta što nas je tako rano napustio. 

- Što se tiče turnira izuzetno sam zadovioljan sa kvalitetom. Videli smo dobrih borbi i puno talentovanih klinaca od kojih će mnogi učestvovati i na kadetskom prvenstvu Evrope i Sveta. Prvi put sam došao na Braletov turnir, doveli smo kadete iz Amerike da uveličamo turnir koji nosi ime jednog og najboljih rvača Spartak u istoriji. Od ovih rvača samo dvojica su članovi reprezentacije Rusije, dok su ostali perspektivni rvači koji su sami platili svoj dolazak u Srbiju. Kod nas je sistem sasvim drugačiji, imamo veliki problem da dovedemomlade rvače i usmerimo ih u grčko rimski stil pošto kod njih je rvanje usmereno ka nekom njihovom stilu. Ja jesam otišao, ali se često vraćam i kad gopd mogu dođem u Srbiju. Često zam u zemljama Evrope i tada svratim da obiđem svoje prijatelje ali svratim i do Saveza u cilju razvoja rvanja u Srbiji koje je sada u ekspanziji zbog odličnih rezultata u seniosrkoj konkurenciji. - istakao je Momir Petković

Svojim savetima pomagao je i Davoru Štefaneku, koji je izrastao u najboljeg rvača Srbije - savetima mogu da pomognem mnogima, ali je malo njih koji to mogu da sprovedu u delo. Davor je jedan od retkih koji može da iskoristi savete, shvatio je to na vreme i uz pomoć svog sna i ljuvai prema rvanju ostvario je odlične rezultate. 

Plasman po kategorijama: 

  • 42 kg – Aleksaj Vlasov (RUS), Konstantin Tudor (ROM), Florin Rubej (ROM), Leonid Moros (MDA)
  • 46 kg – Kamil Carnecki (POL), Spanjik Akoš (HUN), Hans Manson (SWE), Džazid Garbi (FRA)
  • 50 kg – Gusein Gusejnov (RUS), Asla Lukaev (RUS), Niklas Jan Pontus (SWE), Manuel Stoica (ROU)
  • 54 kg – German Doev (RUS), Ions Donici (MDA), Konstantinos Damiankis (GRE), Miro Olson (SWE)
  • 58 kg – Mkasim Kanter (MDA), Rahman Tavmurzajev (RUS), Gabriel Mihai (ROM), Rajmond Farkaš (HUN)
  • 63 kg – Bak Gergelj (HUN), Muslim Imadajev (RUS), Georgios Sotiraiadis (GRE), Aleksander Gutu (MDA)
  • 69 kg – Nver Tsakaijian (RUS), Rasmus Astroem (SWE), Somar AL Rajs (SWE), Lorenco Botez (ROU)
  • 76 kg – Ištvan Takač (HUN), Šimon Šimonovič (PoL), Karlo Kodrić (CRO), Mark Nemis (RUS)
  • 85 kg – Aleks Soke (HUN), Tomislav Hader (CRO), Danil Androsov (RUS), Ilijas Pagkalidis (GRE)
  • 100 kg – Artem Rubanštev (RUS), Kolton Šulc (USA), Andrija Đurđević (CRO), Balint Vaci (HUN)
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search