Delegacija nemačkog IB-a u poseti Subotici

Uto, 27.06.2017 - 15:31 -- nikola.tumbas

Članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić, i direktor Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Nenad Kozomora, sastali su se danas sa delegacijom neprofitne organizacije Internationaler Bund (IB), iz Frankfurta (Nemačka), koja se nalazi u dvodnevnoj poseti našem gradu.

Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, istakao da je dvodnevna poseta delegacije IB-a dobra prilika da se Subotica predstavi, posebno usluge koje Grad finansira u Domu „Kolevka“ i Gerontološkom centru.

– Razlog za posetu nemačkih predstavnika je članstvo Doma za decu ometenu u razvoju ’Kolevka’ u međunarodnoj mreži ’Karavan 2000’, koju trenutno čine 22 ustanove socijalne zaštite iz 19 zemalja. 'Kolevka' je u toj mreži od 2016. godine. Predstavili smo gostima i našu želju da se članstvo u ovoj mreži proširi i sa Gerontološkim centrom – rekao je Đukanović.

Mihael Tile, regionalni menadžer za pomoć osobama sa posebnim potrebama u okviru organizacije IB, rekao je da je oduševljen prijemom i atmosferom u Subotici, i da je njihov cilj da pomognu ljudima sa posebnim potrebama kako bi im se olakšao život u primarnoj sredini.

– Razmatraćemo mogućnosti za zajedničke projekte. Potrebna nam je podrška lokalne politike i profesionalnost i ukoliko to uskladimo verovatno ćemo naći i sredstva – rekao je Tile.

Gosti su, uoči sastanka, obišli Dom „Kolevka“, gde im je veliko interesovanje izazvalo Prihvatilište za maloletne migrante bez roditeljske pratnje, Dnevni boravak za decu do 18 godina, a upoznati su i sa potrebom izgradnje jedne stambene jedinice za stanovanje uz podršku.

– U bližoj budućnosti od ove organizacije očekujemo pomoć u rešavanju jednog od najvećih problema, a to je stanovanje starijih lica sa posebnim potrebama, o kojima nema ko da brine – objasnio je Nenad Kozomora.

Sastanku je prisustvovao i direktor Gerontološkog centra, Petar Balažević, koji je ocenio da je ovaj kontakt dragocen budući da i ustanova na čijem je čelu želi da postane deo mreže „Karavan 2000“.

Internationaler Bund je neprofitna organizacije koja se bavi pitanjima iz domena socijalne zaštite i obrazovanja, a pruža pomoć i osobama sa posebnim potrebama, marginalizovanim grupama, mladima, starima i migrantima.

IB je razvio i implementirao 45 servisa  i usluga nege i podrške u gradovima širom Nemačke. Poseduje 700 objekata za smeštaj odraslih i starih lica sa invaliditetom, objekte za stanovanje uz podršku, dnevne centre za OSI.

info: www.subotica.rs

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search