Projekat "Oni koji odlaze"

Sre, 28.06.2017 - 12:54 -- Savremena galer...

 

 

Projekat  „Oni koji odlaze“

 

Savremena galerija Subotica se u svom radu, pored prezentovanja najnovijih umetničkih praksi, bavi i društvenim problemima koji utiču i na kulturni angažman savremenih umetnika i na promene društva u celini. Jedan od takvih univerzalnih i veoma prisutnih problema je i problem velikih migracija stanovništva koje, iako pokrenute različitim motivima, imaju zajedničke tačke u svim kulturama (odlazak iz svog doma i svoje zemlje, odvojenost od porodice, ekonomska i egzistencijalna neizvesnost, prilagođavanje novim kulturološkim i društvenim sredinama...) 

 

Projekat „Oni koji odlaze“ nadovezuje se na izložbu „Granica je zatvorena“ koja je bila rezultat dvogodišnje saradnje migranata i tražilaca azila u Srbiji sa umetnicima Lukom Kneževićem-Strikom, Snežanom Skoko, Ivanom Bogićević-Leko, kolektivom „Škart“, Grupom 484 i Muzejem afričke umetnosti iz Beograda.

 

Tema velikih kretanja stanovništva je danas izuzetno aktuelna, a nameće se paralela između migracija ljudi iz zemalja Azije i Afrike, koji prolaze kroz našu zemlju, i sve većeg iseljavanja našeg stanovništva u potrazi za ekonomski stabilnijom egzistencijom.

 

Projekat se sastoji iz dva segmenta. Prvi deo je izložba „Zajednički imenilac“, nastala kroz rad u centrima za smeštaj tražilaca azila u Srbiji. Pod nazivom Sofra Art, umetnice Ivana Bogićević Leko i Snežana Skoko razvile su koncept radionica oko ideje da se ženama smeštenim u Centru omogući da neko vreme posvete sebi, u prijatnoj i produktivnoj atmosferi, da ostvare komunikaciju i na kratko zaborave na svakodnevne obaveze i brige. Na radionicama su se bavile ručnim radom: pletenjem, vezom, oslikavanjem platna, uz čaj, kafu i ratluk. Umetnik Luka Knežević Strika je radio sa tinejdžerima zainteresovanim za fotografiju.

 

Izložba tematizuje univerzalna ljudska pitanja i probleme koji su u vezi sa odlaskom i dalekim putevima, sa posebno osvetljenom ženskom stranom života na putu. Izložbeni eksponati predstavljaju umetničko uobličavanje rezultata rada i sadržaja naših razgovora o identitetu, kulturi i običajima, položaju žene u različitim društvima, ambicijama i nadama, granicama – fizičkim i državnim, ali i onim koje su u nama...

 

Drugi deo projekta čini niz aktivnosti koje osvetljavaju problem migracija stanovništva bivše Jugoslavije uzrokovanih ratovima i aktuelnih iseljavanja našeg stanovništva u zemlje zapadne Evrope i severno-američkog kontinenta (Zapada), koje su ekonomskog karaktera. U ovom delu publika će čuti predavanja, videti projekcije filmova i prezentacije istraživanja ovog problema sa istorijskog, sociološkog, antropološkog i kulturnog aspekta.

 Otvaranje izložbe „Zajednički imenilac“ zakazano je za petak, 30. jun 2017, u 18h, u Savremenoj galeriji Subotica, Park Ferenca Rajhla 5. Program drugog dela projekta – termini predavanja, filmova i imena predavača i učesnika, biće objavljeni na sajtu i fb stranici Savremene galerije, a održavaće se tokom jula.

 

Izložba se organizuje u saradnji sa Grupom 484.

 

Pozivamo Vas da se pridružite!

 

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 30.06.2017 - 18:00
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 30.06.2017 - 19:00
Kategorija: 
Custom Search