Najava za treći etno festival - Glas anđela

Čet, 29.06.2017 - 20:18 -- dejan.vukovic

Treći etno Festival "Glas anđela - Tijana Jurić" koji promoviše kulturu i neguje tredicionalnu muziku sa ovih prostora, biće i ove godine održan u Bajmoku 30. juna i 1. jula. Tokom dva festivalska dana, posetioci će moći da prate raznovrsne sadržaje, a novina od ove godine jeste organizovanje radionica za decu.

Prvog festivalskog dana, u sali KUD Doža Đerđ u Bajmoku, u 20 sati, glumci Nataša Ninković i Zoran Cvijanović izvešće predstavu "Prah". Očekuje se da će ova pedstava urađena po drami Đerđa Špira, publiku nasmejati, ali i dovesti u situaciju poistovećivanja i preispitivanja.

Drugog dana, 1. jula, na terenima sportskog centra Bajmok, u 20 sati će početi muzički deo festivala. Festival će otvoriti istaknuti srpski pesnik i akademik Matija Bećković, koji će ovom prilikom i govoriti svoje najpoznatije stihove. Publici će se u uvodnom delu festivala predstaviti i prošlogodišnja pobednica Ivona Damjanović. Kao i prethodne dve, i ove godine će centralni sadržaj festivala biti takmičenje dece do 16 godina u izvođenju tradicionalne muzike, njihovo nadmetaje za nagradu "Glas anđela".

- Zbog velikog broja talentovane dece koja su tokom maja pred stručnim žirijem prolazila audicije, doneli smo jednu odluku koja je presedan u odnosu na prva dva održana festivala. Tako ćemo prvi put ove godine, umesto 10, imati 15 takmičara. Fondacija Tijana Jurić kao pokretač i organizator ovog festivala, nagradiće najboljeg takmičara stipendijom za školsku 2017/2018 godinu, koja će se isplaćivati tokom devet meseci. Takmičare koji budu osvojili drugo i treće mesto, čekaju utešne, ali vredne nagrade. Škola tradicionalnog pevanja etnomuzikologa Bojane Nikolić darovaće jednom takmičaru stipendiju za besplatno školovanje glasa u trajanju od jedne godine - saopštio je Organizacioni odbor trećeg Festivala.

Deca takmičari pevaće pred stručnim žirijem koji čine vrsni etnomuzikolozi, dok će ih na bini pratiti Gradski narodni orkestar "Spomenar" iz Sombora.

Uslediće dodela zahvalnica istaknutim pojedincima i kolektivima koji su u prethodnom periodu dali nesebičan doprinos u stvaranju boljih uslova za bezbednost dece. Žiri će tada proglasiti ovogodišnjeg pobednika, takmičara koji je pokazao najbolje glasovne mogućnosti i na najpotpuniji način osvojio nagradu "Glas anđela". Na kraju festivalske večeri, na bini će zasvirati Dejan Petrović Big band. Ulaz na drugi festivalski dan je slobodan za sve posetioce.

KREATIVNE I MUZIČKE RADIONICE ZA NAJMLAĐE

- Pored oficijelnog programa, festival smo ove godine proširili dodatnim predfestivalskim sadržajima, u periodu od 26. do 30. juna. Reč je o kreativnim i muzičkim radionicama za decu u okviru kojih se oni edukuju i druže. Sa njima rade etnomuzikolozi i pedagozi, podstiču ih da iskažu svoju kreativnost i talenat i da im, nakon školske godine, jednim neuobičajenim sadržajem upotpune leto, - navode u Organizacionom odboru.

"NEGUJEMO SEĆANJE NA TIJANIN TALENAT I ČUVAMO ISTINSKE VREDNOSTI"

Festival "Glas anđela - Tijana Jurić" pokrenut je 2015. godine u znak sećanja na talenat za muziku koji je Tijana Jurić imala. Želja Fondacije Tijana Jurić je da organizovanjem ove kulturne manifestacije na najbolji način motiviše mlade u Srbiji da se bave pravim vrednostima i da se klone nasilja.

- Oficijelnim sloganom festivala, "Kulturom protiv nasilja", svake godine u isto vreme šaljemo poruku da je bavljenje istinskim vrednostima kakva je tradicionalna muzika sa naših prostora, jedan od načina da se deca sklone sa ulica, da se bave nečim što će ih izgraditi u prave, dobre ljude, poručili su organizatori.

REDOSLED NASTUPA TAKMIČARKI

  1. "Razbole se šimšir list" Julijana Radovanović (16), Beograd
  2. "Slavuj pile ne poj rano" Lea Matić (16), Kljajićevo
  3. "Kiša pada, trava raste" Milica Ristić (16), Boleč
  4. "Marije, bela Marije" Anja Mihajlović (13), Zaklopača
  5. "Nekad cvale bele ruže" Jana Jovanović (13), Beograd
  6. "Moj dilbere, rođo moja" Petronela Fenjveši (16), Kula
  7. "Ah, što ćemo ljubav kriti" Nataša Zukanović (13), Beograd
  8. "Džanum zađe sunce" Milica Nikolić (14), Dolovo
  9. "Mlada Jelka ljubi Janka" Vulin Slađana (16), Novi Sad
  10. "Moj behare, ko li mi te bere" Ana Lazarević (16), Obrenovac
  11. "Što ti je Stano, mori" Sofija Dacić (14), Beograd
  12. "Rado, kćeri, Rado" Olivera Vuković (16), Beograd
  13. "Mori Ano Zafirova" Mirjana Rackov (16), Kikinda
  14. "Lijepi li su Mostarski dućani" Kristina Damnjanović (15), Kruševac
  15. Poranila devojčica golube da hrani - Veljović Minja (16), Beograd
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search