Risari pokosili žito na Đurđinu

Sub, 08.07.2017 - 18:51 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, danas je održano 49. „Takmičenje risara”, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru „Dužijance”, tradicionalne svetkovine koja se organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na novom žitu. I ovogodišnje takmičenje proteklo je u znaku prošlogodišnjih pobednika, Marinka Kujundžića, iz Subotice, i Ruže Juhas, iz Ljutova. Drugo mesto zauzeli su Mario Dulić i Suzana Kovačević, iz Subotice, a treće Davor Balažević i Joca Vuković, iz Đurđina. U ručnom košenju žita  nadmetala su se 23 risarska (žetelačka) para iz Subotice, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruv (hleb), crni luk, kiselna (kiselo mleko) i voda iz bunara.

Posle risarskog ručka, usledila je nagodba predstavnika risara, višestrukog pobednika ovog takmičenja Stipana Kujundžića i domaćina manifestacije Lazara Cvijanova koji su se posle „cenkanja“ dogovorili da svaki deseti snop žita pripadne koscima.

Početak takmičenja čobanskim zvonom označio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je, u obraćanju medijima, između ostalog rekao da subotička lokalna samouprava podržava „Dužijancu“ koja, kao jedna od najbitnijih manifestacija za grad Suboticu, predstavqa bogatstvo sa kojim se ponosimo.

U narednom periodu nastojaćemo, zajedno sa organizatorima ove manifestacije, da se „Dužijanca“ uvrsti u turističku ponudu našeg grada kako bi posetioci iz cele Srbije i regiona videli kakvo bogatstvo tradicije i kulture neguju Subotičani. Da pokažemo šta imamo, a imamo mnogo toga – naglasio je gradonačelnik Laban.

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović, rekao je da je ovo jedan od događaja za koji se sa pravom može reći da je tradicija živa i u pravom smislu etimološka, jer neguje običaje, kulturu i tradiciju naroda na ovim našim prostorima.

Jasno je da ćemo kao resorni sekretarijat nastaviti da podržavamo ovakve događaje, jer 'Dužijanca' se ove godine obeležava 106. godinu za redom, dok je Takmičenje risara organizovano 49. put – kazao je Kuzmanović.

Predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr Andrija Anišić, podsetio je da se nekada ris slavio samo na salašima.

Prvo organizovano slavlje 'Dužijanca' održano je 1911. godine kada je župnik Blaško Rajić priredio zajedničko okupljanje i misu. I dalje se sve održavalo i na salašima, a tek kasnije se pretvorilo u gradsku manifestaciju sa puno sadržaja među kojima je i takmičenje risara. Cilj nam je da mladi sačuvaju tradicionalne običaje naših predaka i da svi zajedno učestvujemo u radosti dobrog roda novog žita – poručio je Anišić.

U okviru današnjeg takmičenja održano je i nadmetanje u kuvanju tradicionalnog jela tarane, novine koja se na ovoj manifestaciji održava od 2015. godine,  Ovogodišnji pobednik u kuvanju tradicionalnog jela tarane je ekipa „Šogori“ – Petar Ištvančić i Vladimir Mamužić, drugo mesto pripalo je ekipi „Otac i sin“ koju su predstavljali Ivica i Antun Miković, dok je treće mesto zauzela ekipa Vatrogasno društvo Nakovo  – Petar Kovačević i Mirko Ignjac.

Posle nadmetanja u ručnom košenju, prikazana je vršidba na starim mašinama, rad samorukovetačice i samovezačice sa konjskom i traktorskom vučom, oboravanje, vozidba i vršidba. Prikazane su i dečje igre na strnjiki „Kasalisica“, a nastupila je i folklorna grupa.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2017“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Domaćini manifestacije bili su Slavica i Lazar Cvijin.

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Izložba slika  nastalih na 20. međunarodnoj likovnoj koloniji „Bunarić“ 2017. u okviru tradicionalnih žetelačkih  svečanosti „Dužijanca“ otvorena je 30.10.2017. u holu Otvorenog univerziteta Subotica. Koloniju tradicionalno organizuje svake godine HKC Bunjevačko kolo, Likovni odjel.

Na koloniji su učestvovali slikari likovne sekcije HKC „Bunjevačko kolo“, kao i slikari iz susednih zemalja i regiona, čije radove će sugrađani moći da pogledaju do 5.novembra.

Izložba je otvorena minutom ćutanja, poslednjim pozdravom nedavno preminuloj umetnici i slikarki Ruži Tumbas, čija slika „Tvrđava“ je smeštena u centralnom delu izložbe. Ova umetnica je, na istom mestu početkom maja, imala samostalnu izložbu, kojom je obeležila 60 godina likovnog rada. -...

detaljnije
Post date: Pet, 03.11.2017 - 15:25

Međunarodna likovna kolonija „Bunarić 2017“ održana je 17-19.8.2017. u prostoru HKC Bunjevačko kolo.

XXI kolonija je okupila 37 slikara iz Hrvatske,Mađarske i Srbije.Fundus centra je oplemenjen sa 85 slika koje su nastale na koloniji.U okviru kolonije je upriličen susret sa tamburašima HKC Bunjevačko kolo i solistom Markom Križanovićem.

Spisak učesnika na koloniji:

Hrvatska:

  • Hrvoje Takač Osijek
  • Zlatko Krstić Osijek
  •  Vesna Grundler Osijek
  • Mato Pisac Orahovica

Mađarska:

  • Marta Šaršanski Vaš Balašća

Srbija:

  • Stjepan Albot Slankamen
  • Kristijan Sekulić Petrovaradin
  • Cicko Pavel Kovačica
  • Braco Azarić Kikinda...
detaljnije
Post date: Pon, 21.08.2017 - 17:03

Ispraćaj bandaša i bandašice iz župe Sv. Roka po drugi put, ovog puta iz kamere Ivana Ivkovića Ivandekića KLAPIM.

Post date: Ned, 13.08.2017 - 15:40

Prvi deo izveštaja ispraćaja bandaša i bandašice iz crkve svetog Roke (MZ Ker).  Fotografije Vedran Jegić.

Post date: Ned, 13.08.2017 - 15:37

U okviru Dužijance 2017. uz prisustvo mnoštvo posmatrača predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica Luka Gabrić i  Ana Ivanković Radak i izabrani najljepoši pratioci i pratilje bandaša i bandašice. Prvi pratioc i pratilja su, Dario Tumbas i Marija Gabrić drugi pratioc i pratilaj su, Luka Prćić i Olivera Pinter, treći pratioc i pratilja su Ivan Ivanković Radak i Ivana Poljaković.

Kasnije je održana Tamburaška večer..

 

Post date: Sub, 12.08.2017 - 12:00
Custom Search