Dobitnik Zlatnog medveda – Na duši i telu – otvara 24. Festival evropskog filma Palić

Čet, 13.07.2017 - 09:59 -- darko.kovacevic
On Body and Soul Trailer | Ildiko Enyedi
On Body and Soul Trailer | Ildiko Enyedi
Loveless (Nelyubov)
Loveless (Nelyubov)
Trailer de Jupiter's Moon
Trailer de Jupiter's Moon
FORTUNATA Trailer ufficiale
FORTUNATA Trailer ufficiale

Glavni takmičarski program 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće od 15. do 21. jula 12 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope.

Program će otvoriti van konkurencije dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i telu"; rediteljke Ilidike Enjedi. Tu je zatim “Bez ljubavi” ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala sa Palića, koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Njegovo prethodno ostvarenje “Levijatan” je pre tri godine osvojilo Zlatni toranj za najbolji film na Paliću, kao i nagradu za najbolji scenario u Kanu ali i mnoga druga priznanja... Andrej Zvjagincev je zvezda evropskog filma i jedan od najznačajnijih ruskih reditelja u ovom trenutku.

Slična stvar se može reći i za renomiranog mađarskog reditelja Kornela Mundrucua čije će film “Jupiterov mesec”, nominovan ove godine za Zlatnu palmu, takođe biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu. Njegovo prethodno ostvarenje “Beli bog” prikazano je na Paliću 2014. godine. “Jupiterov mesec” prati Ariana, izbeglicu iz Sirije, koji zajedno sa svojim ocem i još mnogo drugih napaćenih duša, pokušava da pređe preko Srbije u Mađarsku. Svi bivaju uhvaćeni našavši se u mreži korupcije i cinizma.

“Kratki izlet” hrvatskog reditelja Igora Bezinovića zanimljiv je hibrid dokumentarnog filma i fikcije. Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo"; dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

“Axolotl Overkill”, debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman prikazan je u zvaničnoj selekciji ovodišnjeg Sandensa, gde je dobio nagradu za najbolju fotografiju. Za film “Fortunata” koji je režirao poznati glumac Serđo Kastelito (igrao između ostalog u “Velikom plavetnilu” Lika Besona) Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu.

Mišel Azanavisijus, reditelj veoma uspešnog filma “Umetnik” (The Artist) koji je između ostalog osvojio i pet Oskara, svoje novo ostvarenje “Siloviti” je posvetio velikom Žan-Liku Godaru (u filmu ga igra Louis Garrel). “Tragom kostiju” poljske rediteljke Agnieszka Holland, zanimljiva priča o starijoj ženi koja je ubeđena da je rešila niz misterioznih zločina, dobio je ove godine Srebrnog medveda (Alfred Bauer nagrada) na Filmskom festivalu u Berlinu za film “koji otvara nove perspektive”. “Ana, ljubavi moja”, ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera Necera takođe je dobila Srebrnog medveda, ali za montažu (Dana Bunesku). Njegov film “Pozicija deteta” je 2013. godine dobio Zlatnog medveda za najbolji film.

U najlepšem bioskopu pod vedrim nebom u Srbiji – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca, biće ove godine prikazan i “Nežna žena” novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, kao i “Park” (r: Sofia Exarchou) o grupi dečaka koja luta po ruševinama Olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara.

Program će zatvoriti 21. jula van konkurencije film Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J.” sa fenomenalnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, premijerno prikazan ove godine u Berlinu.

Svi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa, osim ostvarenja Bojana Vuletića, biće premijerno prikazani u Srbiji!

Žiri koji će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju radiće u sastavu: Kristi Puju, jedan od najznačajnijih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Više o ovoj temi...

Zlatni toranj za najbolji film na 24. Festivalu evropskog filma Palić Žiri je dodelio filmu "Park" Sofije Egzarhu, "za realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada; za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu, i pritom je rad rediteljke-debitantkinje", navodi se u obrazloženju Žirija Festivala. Palićki toranj za najbolju režiju dodeljuje se Heleni Hegeman za "Preterani aksolotl", "za intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu. Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava, i jednu iskrenu rediteljku", piše u saopštenju Žirija. Specijalno priznanje dobija Igor Bezinović za ostvarenje "Kratki izlet"...

detaljnije
Post date: Sub, 22.07.2017 - 20:37

Nakon 24. Festivala evropskog filma Palić sledi nam program „Bioskopski hitovi“ u organizaciji Otvorenog univerziteta i bioskopa Eurocinema. Od 22. do 26. jula sa početkom u 21.00 čas na Letnjoj pozornici na Paliću publika će imati priliku da pogleda 5 žanrom različita bioskopska hita. Cena ulaznice je 300 dinara, a u slučaju loših vremenskih uslova program će biti otkazan.

BIOSKOPSKI HITOVI NA LETNJOJ POZORNICI – PROGRAM:

Subota, 22.07.2017. u 21h
Film: PLANETA MAJMUNA – RAT / War for the Planet of the Apes (SAD, 2017)
Režija: Matt Reeves
Uloge: Woody Harrelson, Judy Greer, Andy Serkis
Žanr: akcija, avantura
Trajanje: 142 min.

U trećem delu popularne blokbaster...

detaljnije
Post date: Pet, 21.07.2017 - 10:00

Goste na festivalu je pozdravila zamenica gradonačelnika Subotice, Timea Horvat.

U prilogu nekoliko fotografija sa ceremonije otvaranja festivala i teksta PR-a Aleksandra Pavlice.

Na Letnjoj pozornici na Paliću sinoć je svečano počeo 24. Festival evropskog filma (FEF) Palić, koji je proglasio  otvorenim istaknuti srpski glumac Slavko Štimac, dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, nakon što mu je to priznanje uručila predsednica Saveta FEF-a Mira Banjac. Mnogobrojna publika pozdravila je dugim aplauzom oboje cenjenih i omiljenih glumaca.

Prethodno se publici obratila zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat, a zatim i mađarska glumica Aleksandra Borbelj...

detaljnije
Post date: Ned, 16.07.2017 - 01:35

Dvadeset i četvrti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici danas, u subotu uveče, ovogodišnji dobitnik nagrade Aleksandar Lifka, velikan našeg glumišta - Slavko Štimac.

Njemu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristi Puju (predsednik), jedan od najznačajnjih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade...

detaljnije
Post date: Sub, 15.07.2017 - 13:49

Jedna od najzanimljivijih evropskih kinematografija u ovom trenutku biće u fokusu predstojećeg 24. Festivala evropskog filma Palić, a filmovi naših zapadnih suseda će biti prikazani u okviru posebne selekcije Hrvatska u fokusu, ali i Glavnog i programa Paralele i sudari.

Očekuje nas najznačajniji naslovi recentne hrvatske produkcije koju su izazvali značajnu pažnju na festivalima i u bioskopima, počev od izvrsnog “Ustava Republike Hrvatske” jednog od najznačajnijih reditelja sa naših prostora – Rajka Grlića, koji će 16. jula otvoriti program Hrvatska u fokusu, sa bravuroznim Nebojšem Glogovcom u glavnoj ulozi.

Zatim ovogodišnji festivalski hit  “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom...

detaljnije
Post date: Uto, 11.07.2017 - 09:35
Custom Search