На Водицама обележени „Дани Николе Тесле”

Ned, 16.07.2017 - 15:10 -- nikola.tumbas
Detalj sa manifestacije
Detalj sa manifestacije

Целодневним културно-уметничким програмом 15.07. су на Водицама, поводом 161. годишњице рођења једног од највећих светских научника, обележени четврти по реду „Дани Николе Тесле”, у организацији Удружења Личана „Лика”, из Суботице. У оквиру манифестације приређено је и надметање у бацању камена са рамена, вучи куке, дисциплини скока из места, а најбољи међу њима награђени су пехарима и медаљама. Манифестацију су употпунили иноватори из Бечеја, Челарева, Бачке Паланке и Суботице.

Члан Градског већа задужен за инвестиције, међународну сарадњу и туризам, Срђан Самарџић, поздрављајући присутне у име градоначелника Богдана Лабана и у своје лично име, истакао је да је Никола Тесла један од најбрилијантнијих умова у историји цивилизације.

Тесла је, додао је, један од најбољих изданака васколиког српства и понос своје Лике, најсветлији пример доброте, поштења, честитости, патриотизма и скромности у својој генијалности, као и свих оних врлина којима су и њега и нас учили наши стари, врлина којима и ми учимо наше потомке.

Ова манифестација има за циљ да ода почаст човеку који је својим научним изумима задужио све нас и генерације које долазе, а истовремено и да додатно обогати културно богатство Суботице још једном значајном манифестацијом – рекао је Самарџић.

Он је честитао организаторима на идеји и организацији ове манифестације као и свима који су је подржали.

Председник Удружења Личана „Лика”, Милош Борјан, напоменуо је да овогодишња манифестација има и хуманитарни карактер и да ће део прихода бити упућен Удружењу за ефектолошку подршку и едукацију „Тедеф“ и Градском удружењу за помоћ особама са аутизмом, из Суботице.

Дан раније, у петак, 14. јула, у вестибилу Градске куће отворена је изложбa коју је припремио београдски Музеј Николе Тесле, док је у вечерњим сатима, у Великој већници Градске куће, одржана трибина на тему „Никола Тесла - живот и дело, поглед из савремене стварности“.

www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search