„Ostati ili otići: migracije stanovništva Vojvodine“

Uto, 18.07.2017 - 22:56 -- Savremena galer...

 Savremena galerija Subotica, petak, 21. jul 2017. u 20.00

 

U Savremenoj galeriji Subotica u okviru drugog dela projekta „Oni koji odlaze“ biće održan razgovor sa Evom Mikuškom (Mikuska Éva), višim predavačem Univerziteta u Čičesteru (University of Chichester), Engleska, pod nazivom  „Ostati ili otići: migracije stanovništva Vojvodine“.

 

 Eva Mikuška je rođena u Subotici a nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za geografiju, napušta zemlju 1992. i odlazi u Englesku. U novim životnim okolnostima počinje novu akademsku karijeru fokusirajući se na metode učenja a trenutno završava doktorske studije u ovoj oblasti. Sa koleginicom Juditom Rafai (Raffai Judit), etnologom i docentom na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici piše stručni rad uz istraživanje fenomena iseljavanja stanovništva Vojvodine koje analizira kroz promenu broja dece u predškolskim i školskim ustanovama ne samo iz pozicije nacionalnih manjina nego sa aspekta celokupnog stanovništva ove regije. Istraživanje zahvata migracije stanovništva od  perioda pre Prvog svetskog rata do današnjih dana. U razgovoru Eva Mikuška će predstaviti dosadašnje rezultate ovog istraživanja a osvrnuće se i na svoja iskustva iz pozicije iseljenika iz Vojvodine.

 

Sa Evom Mikuškom će razgovarati Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja pedagog SGSU.

 

U Savremenoj galeriji Subotica (SGSU) 30. juna 2017. otvoren je prvi deo  projekta „Oni koji odlaze“ predstavljanjem izložbe „Zajednički imenilac“.

Projekat se sastoji iz dva segmenta i nadovezuje se na izložbu „Granica je zatvorena“ koja je bila predstavljena u SGSU u maju 2016. Prvi deo je izložba „Zajednički imenilac“, nastala kroz rad u centrima za smeštaj tražilaca azila u Srbiji i umetnika, saradnika Grupe 484, Ivanom Bogićević Leko, Snežanom Nenom Skoko i Lukom Kneževićem-Strikom.

Drugi deo projekta čini niz aktivnosti koje osvetljavaju problem migracija stanovništva bivše Jugoslavije uzrokovanih ratovima i aktuelnih iseljavanja našeg stanovništva u zemlje zapadne Evrope i severno-američkog kontinenta (Zapada), koje su ekonomskog karaktera. U ovom delu publika će čuti predavanja, videti projekcije filmova i prezentacije istraživanja ovog problema sa istorijskog, sociološkog, antropološkog i kulturnog aspekta.

Razgovor će se održati u petak, 21. jula u 20.00

 

Srdačno Vas očekujemo :)

 

 

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 21.07.2017 - 20:00
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 21.07.2017 - 21:00
Kategorija: 
Custom Search