Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Kategorija: 

Светска здравствена организација (СЗО) је 2010. године установила 28. јул  као дан обележавања борбе против хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга, који је открио вирус хепатитис  Б. Циљ је да се у оквиру промотивних и превентивних активности становништво информише о хепатитису: каква је то болест, како се преноси и које су мере превенције.

Хепатитис означава сваку упалну болест јетре, која може имати различите узроке као и начине преношења. Начин преношења хепатитиса проузрокованог вирусима издваја ризичне категорије становништва, а хепатитис проузрокован алкохолом тесно је повезан са начином живота и навикама особе. Управо због тога ова болест постаје јавно здравствени проблем свуда у свету, па је тако и у нашој земљи, те добија своје место у Међународном и Националном календару здравља. Болест може бити проузрокована применом одређених лекова (јатрогени хепатитис), као и деловањем различитих хемикалија.

Постоје једноставне и лако примењиве мере примарне превенције, па и поред тога због хроничних компликација хепатитиса Б и Ц у свету годишње умире око 1 200 000 људи (цирозa јетре и хепатоцелуларни карцином односно рак). Светска здравствена
организација процењује да је сваки дванаести становник планете носилац вируса хепатитиса Б или Ц (око 500 милиона). У Европи је око 21 милион оболелих од хроничног хепатитиса Б или Ц (ХЦВ), а у Србији се тај број процењује на око 500.000. Само 20 одсто оболелих од хепатитиса проузрокованог Ц вирусом зна да носе овај вирус, и то због тога што су симптоми најчешће благи и неупадљиви. Због тога је овај вирус назван "тихи убица". Због пораста броја оболелих од хроничних вирусних хепатитиса сматра се да је у току тиха пандемија која ће свој максимум достићи у наредних пет до седам година. Терапија за ХБВ и ХЦВ је у нашој земљи доступна, а за осигуранике Републичког фонда здравственог осигурања је бесплатна.

Цироза и карцином јетре могу бити последице и других хепатитиса, који нису изазвани вирусима, али и тада је могуће превентивно деловати и спречити пре свега настанак основног обољења.

Удружење за помоћ оболелима од хроничних вирусних хепатитиса – ХРОНОС, уз подршку и покровитељство Министарства здравља Србије, сваке године покреће више различитих активности за обележавање Међународног дана борбе против хепатитиса.

Tagovi: 
Custom Search