Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Izložba slika u tehnici slame „Dani Dužijance 2017“

Uto, 08.08.2017 - 22:13 -- vanja.vidakovic

U prostorijama Bunjevačke matice, otvorena je izložba slika u tehnici slame „Dani Dužijance 2017“.

Radove su izložile  slamarke iz  Subotice i Sombora, a predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić je istakao da je izložba organizovana u okviru tradicionalnim “Večeri utorkom”, kulturno-umetničke manifestacije.

“Ovo je naš doprinos u svečarskim danima, povodom Dana Dužijance, 15.avgusta, jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, ali i tradicionalnog gradskog i verskog praznika. Predstavili smo Vam izložbu slika u tehnici slame, što je značajno obeležje bunjevačkog kulturnog izraza”, rekao je predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić.

Radove u tehnici slame su izložili:  Ana Vukov, Ilonka Bogišić, Zora Cvetičanin, Stipan Budimčević, Sofija Kikezović, Irena Vuković, Ksenija Vuković, Marija Maričić, Milena Čavić, Cecilija Tomić, Đurđina Gravorac, Olga Kiš i Ivana Dulić.

Umešne ruke slamarki, negujući tradiciju  pored slika, prikazale su svim pristnima i ukrasne predmete u tehnici slame, koji su rađeni na tradicionalan,  ali i moderan način.

Direktorka Savremene galerije, Nela Tonković je istakla da su slamarke pronele slavu grada još 70-tih godina prošlog veka, kada su  osvajale velika priznanja i medalje na bezbrojnim izložbama i sajmovima.

“Ovde sam videla nešto što je veoma dragoceno. Na klaviru je perlica iz 1989.godine, koju je izradila Kata Rogić, a sačuvala je Ivana Dulić. Ta ista Kata Rogić, je prepoznata kao jedna od prvih slamarki. Prve četiri slamarke koje su bile prepoznate bile su poljoprivrednice i jedna radnica. To su žene vezane za zemlju i one od te zemlje uzimaju ono najbolje, kako bi oplemenile svoju kreaciju i svoj život, ali i naš”, rekla i proglasila izložbu otvorenu, Nela Tonković.

Organizatori izložbe su Bunjevačka matica i Bunjevačko kolo iz Sombora, a izložba radova će za sve posetioce biti otvorena do 15. avgusta.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: