Dodela priznanja povodom Dana grada

Pet, 01.09.2017 - 23:50 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Svečana sednica Skupštine grada
Svečana sednica Skupštine grada

Na svečanoj sednici prisutnima su se obratili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford.

Na današnjoj sednici Skupštine grada uručene su diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe”. Za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji i inostranstvu, zvanje Počasni građanin dodeljeno je dr Andriji Peić Tukuljcu. Njemu je diplomu i plaketu zvanja Počasni građanin uručio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti dobili su Čaba Paško, rimokatolički sveštenik, dirigent i muzički pedagog, Ivan Šarčević, slikar amater, i Lajoš Vekonj, likovni umetnik i kritičar. Njima je diplome i plakete priznanja „Pro urbe“ uručio predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford. U ime nagrađenih zahvalio se dr Andrija Peić Tukuljac.

Svečana sednica počela je himnom „Bože pravde“, koju je izveo Crkveni hor „Sveti Roman Melod“. U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je i violinistkinja Evelin Lakatoš, učenica Muzičke škole iz Subotice.

Govor radonačelnika Bogdana Labana u nastavku:

Uvaženi predsedniče Skupštine  Vojvodine
Poštovane odbornice i odbornici,
dragi gosti,
dame i gospodo,
želim da se zahvalim svima koji ste se odazvali našem pozivu da zajedno proslavimo Dan grada Subotice, 1. septembar.
Okupljeni danas, na svečanosti povodom obeležavanja Dana Grada, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo svome Gradu, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti, imamo razloga za slavlje. Jer ovogodišnji Dan Grada slavimo u još lepšoj i naprednijoj Subotici. Svima Vama čestitam Dan Grada.
S ponosom ističemo da smo višenacionalni Grad u kojem u zajedništvu i slozi žive mnoge zajednice koje su dale veliki doprinos razvoju svog grada. Subotica nastoji da gradi svoju budućnost u duhu  tradicije, a da istovremeno odgovori svim zahtevima modernog doba.
Na današnjoj svečanoj sednici prisutni su mnogi koji su dali svoj doprinos razvoju Subotice. Ali ono što želim da istaknem je da veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je svojim ličnim zalaganjem i podrškom pomogao ostvarenje kapitalnih a više decenija zapostavljenih investicija za grad.
Logično je da se nakon svega sačini presek šta je urađeno u proteklom razdoblju, da se nabroji barem deo onog što je učinjeno. Dozvolite mi da se kratko osvrnem na događanja u poslednjih godinu dana koje su po mnogočemu bile upečatljive za naš Grad.
Trn u oku godinama nam je nedovršena zgrada Narodnog pozorišta. Sledi sedma  faza radova koja obuhvata završetak radova na fasadi novog dela objekta i završetak unutrašnjih radova na starom delu objekta.
Posle četvrt veka, koliko se gradi „Ispilon krak“ Koridora 10, obilaznica oko Subotice, ovog proleća pušteni su u saobraćaj prvi funkcionalni kilometri.
Na kapiji Evrope, turizam neminovno mora biti stub razvoja našeg Grada. Posle skoro sedam decenija od kako je izgrađena, obnovljena je Letnja pozornica sredstvima republičke vlade.
Iz istog fonda obezbeđeno je oko 12 miliona dinara za uređenje Termalnog bazena.
Posle obnove fasade u toku je rekonstrukcija unutrašnjosti subotičke Sinagoge.
U Slobodnoj zoni „Mali Bajmok“ novi proizvodni pogon otvorila je kompanija „Kontinental-Kontiteh“. U istom kompleksu otvoren je „Ametek biznis kampus“, a brojnim kompanijama uskoro će se pridružiti i italijanska firma „Kaminada“. Za potrebe Privredne zone izgrađen je i dvosmerni saobraćajni priključak na državni put Subotica-Sombor, a završetak izgradnje „Carinskog terminala“ očekuje se u septembru ove godine.
Na nama je da postojeće puteve rahabilitujemo, a da nove puteve koji su najvažniji završimo. To je uslov da investitori dođu u Suboticu, da grade fabrike, otvaraju nova radna mesta, da se ljudi zapošljavaju.
Važno je, takođe, reći da smo uspeli osigurati nesmetan rad Gradske uprave, gradskih institucija i naših poduzeća. S druge strane, nismo povećavali cene komunalnih usluga; svakom merom trudimo se da zaštitimo standard naših sugrađana.
Pre svega želim da se zahvalim našim najstarijim sugrađanima koji su zaslužni za sve dobro koje danas uživamo, i koji zaslužuju da svoje penzionerske dane provedu živeći u skladu s velikim ulaganjima tokom svog radnog veka.
Poštovani skupe, ulaganje u obrazovanje i znanje najbolja je investicija. Stoga smo ponosni na činjenicu da su potpisani  ugovori za finansiranje rekonstrukcije Osnovne škole „Sonja Marinković“, u iznosu od oko 48 miliona dinara, kao i za kompletnu adaptaciju i restauraciju objekta Hemijsko tehnološke škole u Subotici, uključujući i fiskulturnu salu, u iznosu od oko 157 miliona dinara. Ova sredstva odobrena su od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.
U budžetu Grada za ovu godinu planirana je pomoć Grada u projektnom finansiranju škola i konkretnim projektima u iznosu od 12 miliona za osnovne, 4,6 miliona za srednje škole i blizu 7,5 miliona za predškolsko obrazovanje. Po tom osnovu, mnoge obrazovne ustanove dobile se sredstva za svoje projekte, i na taj način poboljšale  uslove rada sa decom.
Naravno da vodimo računa i o mladima.Prioriteti kojih ćemo se držati su,pored očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta, razvoja komunalne i saobraćajne infrastrukture, i posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani Subotičani ostanu u svom rodnom gradu.
U oblasti mera socijalne politike planirana su sredstva za besplatan prevoz penzionera, ishranu učenika, pomoć trudnicama,  roditeljski dodatak i vantelesnu oplodnju.
Posle mnogo godina u Centru za socijalni rad rekonstruisane su prostorije za žrtve porodičnog nasilja. U okviru projekata za osnovne potrebe stanovništva, Vlada Japana donirala je blizu 39 hiljada evra za zamenu krova na Domu zdravlja u Subotici.
Sredstvima nemačke Vlade od 55 hiljada evra izgrađen je novi blok ambulante Doma zdravlja.
Opšta bolnica u Subotici uskoro dobija angio salu a pokrajinska Vlada ove godine će u ovu ustanovu investirati više od 100 miliona dinara.
Našim sportskim klubovima nastojimo da omogućimo nesmetan rad. Klimatizacija Hale sportova – zajedničko je ulaganje Grada Subotice i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Na ovaj način stvaramo preduslove da kao grad budemo domaćini sportskih takmičenja evropskog i svetskog ranga.
Na Gradskom stadionu konačno su zasvetleli reflektori, nimalo jednostavna investicija koja je subotičkom superligašu omogućila da utakmice igra pred svojom publikom. Za postavljanje reflektora uloženo je 50 miliona dinara.
U prethodnih godinu dana, ostvareno je mnogo na polju međunarodne saradnje, uz nebrojeno mnogo poseta zvaničnih delegacija niza zemalja, pre svega Kine, Belorusije, Švedske, Indonezije, Izraela, Portugala, Republike Srpske, Hrvatske i drugih.
Po prvi put Suboticu je posetio njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je tom prilikom poručio da je suživot različitih vera i nacija koji se može videti u Subotici  bogatstvo i primer za celu zemlju.
Kao Gradonačelnik Subotice,na osnovu svega iznetog, ponosno mogu da kažem da doprinos koji Subotica kroz svoj razvoj svakodnevno daje razvoju države nije zaboravljen, a da je sa druge strane Vlada Republike Srbije itekako u prethodnih godinu dana pomogla razvoj Subotice. Dobra vertikala na relaciji grad-pokrajina-republika od ključnog je značaja za rešavanje strateških problema u Gradu.
Kao što vidite, urađeno je mnogo.
Ali to svakako nije sve. Prezentacija koja sledi predstavlja samo deo realizovanih aktivnosti za proteklih 14 meseci rada.
Sa ovog mesta želim javno da se zahvalim našim privrednicima koji su uložili velike napore da sačuvaju svako moguće radno mesto, i privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju grada, i ujedno ih pozivam da se još jače uključe u buduće kvalitativne promene.
Zahvaljujem se svim našim ustanovama koji kvalitetom svog rada i programima pomažu razvoj našeg grada.
Zahvalni smo svima koji doprinose našem razvoju, najpre našim građanima, svim gradskim preduzećima i ustanovama , i svim saradnicima na njihovom zalaganju i rezultatima, a sve u korist boljitka grada i njegovih građana.
Na samom kraju , dozvolite mi da svim sugrađanima čestitam Dan grada a vama zahvalim što ste sa nama u ovom svečanom trenutku.

                                                      Srećan Vam Dan grada Subotice!

 

***

Govor predsednika Skupštine grada Bunford Tivadara u nastavku:

Poštovane Dame i gospodo!  Dragi gosti !

Hvala vam što ste prihvatili naš poziv i dozvolite mi da vas ovom prilikom sve srdačno pozdravim i da vam poželim  srećan Dan grada.

Subotica danas proslavlja Dan grada, u spomen na 1. septembar 1779. godine, kada je doneta Povelja Marije Terezije, kojom je Subotica od varoši postala „slobodan kraljevski grad“.

Ova proslava i sama činjenica, da smo se danas u ovolikom broju okupili, u ovoj prelepoj većnici, svedoči o tome koliko Subotica ima prijatelja i koliko je naš grad poštovan od strane sugrađana i  mnogih gradova, čiji su predstavnici  danas došli da sa nama zajedno slave i  svojim prisustvom uveličaju današnji dan.

U našem gradu žive narodi različitih vera, različite jezike govorimo ali u jednoj činjenici smo jedinstveni: SVI SMO SUBOTIČANI. JEDNAKO VOLIMO OVAJ GRAD. 

         Biti Subotičanin jeste privilegija. Kada je Subotica u pitanju uvek se setim izreke „Zbližavanje je početak, ostajanje zajedno je napredak, a sarađivanje je uspeh.“

Rukovodstvo grada Subotice se konstantno trudi da stvori okolnosti u kojima će investitori imati za cilj, da ulažu kod nas i samim tim obezbede uslove građanima Subotice za zaposlenje. Subotičani su oduvek bili poznati po svom lokal- patriotizmu i vernosti prema rodnom kraju. Mladi, borivši se za svoju egzistenciju trude da u svom gradu stvaraju, da njihov grad, bude grad u kome osnuju svoje porodice i svoj dom ma koliko današnja situacija bila teška.  Gradska samouprava radi na tome, da sredina u kojoj žive i u kojoj grade svoje domove bude bezbedna.

Lokalna samouprava pokušava da stvori uslove u kome građani imaju mogućnost za pristojnu zaradu i dobre uslove života.   Ne želim da kažem da je u današnjim uslovima lako živeti u ovoj sredini, ali moram  da naglasim, da su naši predci u teškim vremenima lako odustali danas bi naš grad bio prazan. A bilo je teških vremena na

pretek. Zato, mi koji smo odgovorni za prosperitet i kvalitet života SVIH građana ovog, nama tako dragog grada, moramo čvrsto i odlučno raditi, stvarati, da oni sugrađani, koji su, nadam se privremeno napustili svoje ognjište, imaju gde da se vrate nazad.

Na dobrom smo putu da pokazatelji privrednog rasta krenu ka boljem i da sve više sredstava možemo usmeriti na infrastrukturna ulaganja, koja su u korist svih nas. Ne možemo odjednom zaostatak zadnjih decenija da nadoknadimo ali radimo na tome, kako u centru grada tako i u prigradskim naseljima i u okolnim selima.

         Trudimo se da poboljšamo uslove za život gradjana, postepeno ali u kontinuitetu. Pored egzistencijalnih i infrastrukturnih ulaganja, ulažemo i u kulturne vrednosti, u sport, obrazovanje sa fokusom, da kultura svih ovde prisutnih nacionalnih zajednica bude ravnopravno podržana. Gledamo da zajednički organizujemo mnoga kulturna dešavanja, kao što je i ovogodišnja proslava dana grada, jer mi ne želimo živeti jedni pored drugih, nego zajedno, jedan sa drugim.  U to ime sve vas srdačno pozivam da se priključite ovom višednevnom programu.

Svima vam želim da u duhu dobrog raspoloženja proslavimo Dan grada, dan Subotice.

Hvala Vam na pažnji.

 

 

 

 

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Nekoliko ilustracija sa programa Male bine, koji se zbog kiše morao skratiti i pomeriti u vestibil Gradske kuće, u kojem su učestvovali: Plesna grupa Stars, Plesni sutudio Creativa, Suboticau ritmu Evrope i nastup gostiju iz Gračanice.

Post date: Ned, 03.09.2017 - 00:44

Deo programa za Dan grada.

Post date: Sub, 02.09.2017 - 23:22

У вестибилу Градске куће синоћ је отворена изложба ликовне колоније „Видовдан 2016-2017“ Грачаница. Отварајући изложбу, Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности, истакла је да Видовданска ликовна колонија у Грачаници готово две деценије представља значајан сегмент савремене српске културе на Косову и Метохији, и један од најважнијих културних догађаја на Косову и Метохији.

– Захваљујем се Дому културе Грачаница, јер нам сваке године за Дан града својим програмом, који на најлепши начин представља Косово и Метохију, подари део свог неба и свог колорита – нагласила је Јасмина Стевановић.

Сарадња Суботице и Грачанице траје већ неколико година.

– Жеља нам је да и...

detaljnije
Post date: Sub, 02.09.2017 - 20:28

Po odzivu učesnika i organizaciji, subotički polumaraton je doživeo uspeh. 

U prilozima mnogo više možete videti: nekoliko trka dece, čitav polumaraton koji je bio prenošen LIVE i izjavu pobednika Ivana Miškeljina na kraju trke, kao i komentar jednog od organizatora Balinta Pastora.

Post date: Sub, 02.09.2017 - 15:18
Custom Search