Отворени 4. Завичајни дани

Uto, 05.09.2017 - 22:22 -- nikola.tumbas
Boško Boškov Zavičajni dani 2017 otvaranje
Boško Boškov Zavičajni dani 2017 otvaranje
Hor Mironosice Otvaranje festivala Zavičajni dani
Hor Mironosice Otvaranje festivala Zavičajni dani
Saša Gravorac o zavičaju i festivalu
Saša Gravorac o zavičaju i festivalu
Dragan Stokin prima povelju Zavičajnih dana 2017
Dragan Stokin prima povelju Zavičajnih dana 2017

Богатим културним програмом у Великој већници Градске куће вечерас су почели 4. „Завичајни дани“. Ову манифестацију, која ће се под слоганом „Различитост зближава“ у Суботици одржавати до 9. септембра, свечано је отворио Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за области туризма, инвестиција и међународне сарадње.

– Манифестације попут 'Завичајних дана' доприносе представљању и неговању културе и правих вредности не само српског народа , који је богатство различитости градио на различитим просторима где живи кроз историју, већ и свих других народа и националних заједница које живе у вишенационалној средини као што је Суботица – нагласио је Самарџић.

Суботица је на светској мапи, навео је, препознатљива по гостопримству, толеранцији, поштовању  и уважавању различитости и опредељењу за заједништво, врлинама које су дубоко уткане у свест свих становника нашег града.

– 'Завичајни дани', који се одликују најлепшим вредностима које са собом носи традиција и народно стваралаштво, из године у годину прерастају у фестивал који обогаћује фестивалску понуду Суботице и значајно доприноси афирмацији нашег града и наше земље – истакао је Самарџић.
Суботичка локална самоуправа ће, додао је, подржавати и даље ову, за наш град веома значајну манифестацију.

Покрајинска Влада подржала је овогодишње „Завичајне дане“, а присутне је у име покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослава Штаткића, поздравио књижевник Милан Мицић.

– Кућа може да се изгуби и нестане усред сеоба, миграција и ратова, али ви када негде кренете из ње са собом носите сећање, емоције и та кућа у вама увек постоји. Ови 'Завичајни дани' постоје да одрже ту кућу у нама која се зове стари завичај – рекао је Мицић.

Саша Граворац, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, организатора „Завичајних дана“, захвалио се Граду Суботици и Покрајинској влади на подршци и доделио овогодишње посебно признање за очување српске културе и традиције свештенику Драгану Стокину.

У уметничком делу програма, наступили су хор „Мироносице“ и књижевник Милан Ненадић, Ивана Попадић, Валентина Малишевић и Даница Црногорчевић. Свечаном отварању манифестације, претходила је изложба слика у вестибилу Градске куће „Србија као судбина“ Николе Бркановића. 

 

***

info www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search