Prvi festival filmova sa romskom temom

Pet, 08.09.2017 - 13:46 -- darko.kovacevic
Šetnja kroz "Državu umetnosti"
Šetnja kroz "Državu umetnosti"
Otvaranje festivala romskog filma
Otvaranje festivala romskog filma

U Malom Iđošu, 7.septembra, otvoren je prvi FROM, Međunarodni filmski festival kratkog metra sa romskom temom, smešten u State of Art, "Državi umetnosti", kući i dvorištu domaćina, umetnika širokog duha i artizana Zorana Tairovića. Filmove je poslalo preko sto autora iz celog sveta, a za takmičarski program, koji se održava 8. i 9. septembra, odabrano je dvadeset filmova.

State of Art je osnovana interkulturalna „Država umetnosti“  koja povezuje umetnike i sve one koji se osećaju umetnicima. U državi umetnosti, svako može da sanja i izrazi svoju kreativnu stranu, pravi nova umetnička dela stičući nova iskustva. State of Art je prijateljski otvorena kreativna kuća, umetnička kolonija, umentička porodica 365 dana u godini, ali i  država potencijalnih stanovnika iz celog sveta. Živeti sa umetničkim duhom znači dodati kvalitetnu vrednost i značenje svakodnevnom životu, prelazak na viši nivo intuicije koja služi izgrađivanju celokupne ličnosti i utiče da život postane najbolji primerak remek dela u savremenoj umetnosti življenja.

*

Izveštaj sa festivala

Tokom prethodna tri dana, u Malom Iđošu u Državi umetnosti, State of Art, prikazano je preko dvadeset filmova kratkog  metra sa romskom tematikom.  Festivalska publika bila je u prilici da sagleda na koji način reditelji iz celog sveta vide ovu nacionalnu zajednicu, probleme sa kojima se susreću kroz život, ali i filmove koji Rome prikazjuju na jedan sasvim drugačiji način koji odstupa od utemeljenih klišea. Pored filmskog pfestivala, otvorili smo i Državu umetnosti, State of Art, kojom će ove godine predsedavati glumica Ana Sofrenović, za koju je ovo oaza umetnosti i kreacije.

Granpri festivala  nagradu “FROM STATE OF ART “, žiri u sastavu reditelja Slobodana Šijana I Janka Baljka, dodelio je filmu Mangava Disco Punk, reditelja, Saše Stanišika iz Makedonije. “"Nakon odgledanog programa žiri sa zadovoljstvom konstatuje izuzetan kvalitet selektovanih filmova na Prvom festivalu filmova s romskom tematikom u Malom Iđošu. Imali smo utisak da smo ovih dana doputovali u pravu državu romske umetnosti. Autori iz najrazličitijih zemalja otvorili su gomilu tema i svetova u raznorodnim žanrovima.Naša jednoglasna odluka je da nagradimo zanat, precizan i jasan filmski jezik koji priča univerzalnu ljudsku priču”, rekao je u ime žirija, član Janko Baljak.

O samo festivalu, ideji, I utiscima, osnivač State of Arta, I umetnički direktor festivala Zoran Tirović, kaže :

“Ovaj festival sadrži dva aspekta. Spoljni I unutrašnji. Spoljni aspekt direktno inklinara na moju davnašnju ideju o Vojvodini kao personifikaciji evropske provanse 21 veka. Ona ima bogatstvo, za koje se plašim da ni sami Vojvodjani ne razumeju . celokupna vertikala i horizobntala vojvodjanskog kulturnog nasledja u korpusu u sistemu evropskih sistem kulturnih vrednosti nosi esenciju smisla interkulturalizma, koji je do dana današnjeg prilično nespertno definisan u najpragmatičnijem smislu reči, potencijal je tu. Slovaci, Rumuni, Madjari, Srbi, Romi, Bugari, Bunjevci, Hrvati…..u najboljem smislu reči čine kumulativnu umetničku, kulturnu bombu, koja kada bi u skaldu sa akulturacijom mogla da se izvaja u jedinstvenu monolitnu vojvodjansku skulpturu zvanu brend kultura - fascinarala bi zasigurno svet. U prevodu, imamo toliko kulturnih darova koje nismo do danas uspeli  da povežemo u rukoveti kulture. Vojvodina jeste ajnzic karta Evrope jer je ta koncentracija različitosti prava slika idealnog sveta.  U unutrasnjem aspektu, u sklopu decentralizacije kultre tražimo modus u kojem ce pristupačnost u zajednici,  a u koreposdenciji sa lokalnom samoupravom iznaći snage I mogućnosti da inicijalno pokaže spremnost da kultura postane sastavni deo realiteta običnog gradjanina . FROM bi trebalo da bude katalizator ova dva aspekta koja komuniciraju sa internaconalnim prostorom."

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search