Počeli Berbanski dani

Sub, 16.09.2017 - 18:12 -- dejan.vukovic

Na Paliću su danas počeli tradicionalni „Berbanski dani“, posvećeni berbi voća i povrća, proizvodnji vina i završetku radova u voćnjacima i vinogradima.

Svečana ceremoniji otvaranja održana je na Velikoj terasi, gde je predata kruna kraljici ovogodišnje berbe, Ramoni Grubanov, iz Subotice. Za najboljeg pudar - vinogradara proglašen je Laslo Varkulja kome je Diplomu uručio Dragutim Miljković ispred reda viotezova vina Arena Zabatkiensis. 

Ovu dvodnevnu manifestaciju otvorio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje. Samardžić je, tom prilikom, u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i u svoje ime, gostima poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u našoj sredini, a organizatorima da i ovogodišnji „Berbanski dani“ budu uspešni. – Naši dobri i vredni sugrađani: voćari, vinogradari, zemljoradnici, i ove godine pred nas su izneli svoju bogatu ponudu. Nama ostaje samo da uživamo i da se ponosimo rezultatima njihovog rada. 

Tokom ceremonije svečanog otvaranja manifestacije učenici Osnovne škole „Matko Vuković“ Mariji Sabo uručena je stipendija Škole mentalne aritmetike „Malac genijalac“. Za vreme Berbanskih dana tradicionalno se okupljaju članovi reda vitezova vina Arena Zabatkiensis koji su ovom prilikom primili petroro novih članova iz Riđice, gde bi uskoro trebao da se oformi red vitezova vina tog područja. 

Ova tradicionalna manifestacija okupila je brojne proizvođače voća, povrća, zimnice, ručnih radova, tradicionalnih radova i vina. Program manifestacije danas će obogatiti i muzički program, sa nastupom dva tamburaška ansambla, „Uspomena“ (od 16 do 18 časova) i „Ravnica“ (18 do 20 časova) na Muzičkom paviljonu.

Prepodnevni program drugog dana manifestacije posvećen je našim mladim sugrađanima koji će moći da uživaju dečijim predstavama, animatorima, radionicam, tombolama, nastupma plesnih škola i dr.

Drugog dana 17. septembra organizovaće se i manifestacija „Izađi mi na teglu“, takmičarski karavan u kuvanju ajvara. .

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search