Otvoren 24. Međunarodni festival pozorišta za decu

Pon, 25.09.2017 - 01:05 -- dejan.vukovic
Svečano otvaranje Međunarodnog festivala dečijih pozorišta
Svečano otvaranje Međunarodnog festivala dečijih pozorišta

Međunarodni festival pozorišta za decu koji je večeras svečano otvoren na sceni Jadran jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu na svetu. Na festivalu koji se u Subotici održava od 24. do 29. septembra biće prikazano 14 predstava iz celog sveta u takmičarskom delu a pored toga organizatori nude i bogat prateći program. 

Pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban koji se zahvalio organizatorima što su po 24. put uspeli da organizuju ovako vredan festival koji ima punu podršku grada Subotice. Svim gostima je poželeo lep boravak u Subotici i uspešno druženje sa decom. Publici se obratio i Zoran Hadži Lazin, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Kao i svake godine na svečanom otvaranju dodeljene su nagrade za životno delo koje nose naziv „Mali princ”, a koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Prestižnu nagradu predao je Slobodan Marković a primio je čuveni ruski istoričar i teoretičar pozorišta Boris Goldovski, i Ljubica Beljanski-Ristić, naš cenjeni dramski pedagog i vizionar u oblasti dečje edukacije, kojoj je pripala i čast da zvanično otvori Festival. 

Svečano otvaranje je počelo nastupom petnaestogodišnje Anastasije Stokin iz Subotice, članica Dečijeg crkvenog hora „Sveti Roman Melod“, koja je otpevala festivalsku himnu „Pustite decu nek rastu”. Svojim nastupom program su obogatili i citraši, članovi Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Erne Lanji” iz Subotice. 

Dvadeset i četvrti Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, održava se od 24. do 29. septembra. U toku tih šest dana publici će se u takmičarskom programu predstaviti 14 najrelevantnijih predstava iz celog sveta po odabiru direktora festivala Slobodana Markovića a koje će se odigrati u Dečijem pozorištu, na sceni Jadran i u pozorišu "Deže Kostolanji". Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg Festivala i ove godine je vladalo izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima učešća (pozorišne trupe same snose putne troškove), koji su posledica značajnog smanjenja budžeta, prijavljeno je čak 230 predstava iz 46 zemalja, sa svih kontinenata.

Organizatori sa ponosom ističu ovogodišnji 9. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade za kojim je i ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da učesnicima nisu mogli da pokriju putne troškove. Pristiglo je 38 predloga radova iz 21 zemlje sveta. Naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja“.

Činjenica da stručnjaci sa svih meridijana smatraju da je učešće na Forumu Festivala u Subotici stvar naučnog prestiža, uz podatak o broju prijavljenih predstava za takmičarski program, svedoči o izuzetno velikom ugledu koji Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici uživa u svetu.

Pored predstava Festival nudi bogat prateći program. Tu je prateći filmski program, zatim izložbe, radionice i promocije knjiga i to naravno sve besplatno za naše mllade sugrađane. 

Na pratećim fotografijama pored svečanog otvaranja možete videti i detalje sa otvaranja izložbe u Likovnom susretu, kojom je predstavljen Međunarodni festival pozorišta lutaka "PUK" iz Kluža (Rumunija) kao i detalje sa predstave „More mašte“ Pozorišta lutaka iz Niša (Srbija), koja se nalazi u takmičarskom programu a izvedena je odmah po završetku svečanog otvaranja. 

Festiaval se nastavlja u ponedeljak 25. septembrasa bogatim programom. Celokupan program Festivala možete pogledati ovde

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search