Dan oslobođenja Subotice, borba protiv fašizma

Kategorija: 

Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji u Subotici čestita svim građanima Subotice 10. oktobar 1944, Dan oslobođenja Subotice od fašističke okupacione armade i domaćih izdajnika. Taj dan je za nezaborav jer su Subotičani do slobode došli uz ogromne žrtve: nasilno je života lišeno 7104 građana, bilo u oružanoj borbi, u koncentracionim logorima, kazamatima okupatora. Iz svojih domova bilo je proterano više hiljada građana nemađarskog porekla, nad Jevrejima je izvršen holokaust, privreda, kultura i sve što je bilo potrebno okupatoru je uništeno.

Svi znamo da je 1944/1945 fašizam pobeđen, ali on nije uništen. Svedoci smo da proteklih godina u mnogim zemljama sveta jača neonacizam, da se mnogi konflikti usled neravnopravnosti u pogledu ljudskih prava rešavaju silom, umesto primenom međunarodnog prava i dijalogom. Zbog toga antifašizam u Subotici i Srbiji mora da jača i da se razvija, omasovljuje, nisu više dovoljne protokolarne manifestacije kao što su polaganje venaca, svečane sednice i slično. Antifašizam se ne sme redukovati na aktivnosti 3- 4 dana u godini, i na to koliko o fašizmu i holokaustu – toj najmračnijoj ideologiji XX veka – poučavano našu decu i omladinu! Antifašizam nije i ne sme se tretirati kao politika jer je on civilizacijska tekovina čovečanstva i EU.

Mi predlažemo građanima, predsednicima skupština mesnih zajednica da se pored odavanja počasti i pijeteta žrtvama fašizma u svim MZ pored spomen ploča i spomenika održe prigodne manifestacije, da u školama na Dan pobede, Dan oslobođenja i Dan ustanka u Republici Srbiji učenici na jednom školskom času učenici porazgovaraju i da se podsete na potrebu aktivnosti antifašizma i protiv svake diskriminacije, na borbu protiv svih oblika nacionalšovinizama koji su unazadili Srbiju i jugoslovenske prostore za više od 50 godina.

U nastavku ovog saopštenja prilažemo tekst pisma koje smo u septembru 2017. godine uputili Gradskom odboru SUBNOR-a Subotica, kao i tekst pisma sa pozivom na saradnju po pitanju borbe protiv fašizma upućenom gradskim odborima Pokreta socijalista, Socijalističke partije Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije i Jevrejskoj opštini da zajedničkim snagama i dogovorno učinimo više i bolje na razvoju antifašizma u Subotici. Nadamo se pozitivnoj reakciji na naše inicijalne predloge, jer nema više vremena za gubljenje. Od jačanja antifašizma u Subotici zavisi stabilnost regiona, mir i normalan život građana i rešavanje izazova koji stoje pred nama.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

*

Poštovani,

Već više godina unazad, na osnovu analize kao i primedbi građana, možemo oceniti da antifašizam nije svakodnevna i sveprisutna aktivnost, nego je svedena na protokolarne manifest uz prisustvo malog broja građana.

Ogroman broj žrtava koje je Subotica dala u borbi protiv fašizma i domaćih izdajnika, jačanje neofašizma u svetu upozoravaju i nas u Subotici da svekolike aktivnosti na jačanju antifašizma moramo pospešiti i kod nas i u nama. Takva aktivnost bila bi u skladu sa odvijanjem pregovora za pristupanje EU, koja baštini antifašizam kao jednu od civilizacijskih vrednosti. Zato predlažemo da na jednoj od narednih sednica predsedništva GO SUBNOR-a Subotica (uz učešće i naših predstavnika) razmotrimo stanje na negovanju tradicija i vrednosti NOR-a i celine antifašizma i dogovorimo se o zajedničkim aktivnostima na njihovom razvoju i omasovljenju. Naši predlozi su sledeći:

1. Da se predsednicima saveta svih gradskih i prigradskih mesnih zajednica, kao i predsedniku Skupštine grada Subotica uputi pismo sa predlogom da se kod spomenika palim borcima u NOR-u svim MZ, u dane 9. maj (Dan pobede), 4. i 7. jula (Dan borca i ustanka u RS), 10. oktobra (Dan oslobođenja Subotice) održe prigodne manifestacije i polaganje venaca u znak odavanja pošte palim borcima i žrtvama u borbi protiv fašizma, uz učešće građana iz tih MZ i saradnju od strane sredstava informisanja.

2. Da se upute pisma predsednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, kao i članu GV za obrazovanje g-đi Nataši Aleksić sa predlogom da se za datume iz tač. 1 organizuju prigodne aktivnosti učenika, bilo kod spomenika palim u NOR-u, bilo na časovima istorije, maternjeg jezika, likovnog obrazovanja i sl. Za te aktivnosti neophodno je nepomenuti da antifašizam nema političke konotacije, već se radi o cilju negovanja i razvoja antifašizma kao jedne od civilizacijskih vrednosti EU i potrebe našeg društva u Srbiji i Subotici.

3. Da se Sabo Idi, prvoborcu u NOR-u, koja je dobar deo svog života i rada započela i provela u Subotici, postavi jedan mural, na nekoj zgradi pored koje prolazi veći broj građana Subotice. To valja izvesti uz saglasnost građana koji stanuju u toj zgradi kao Gradske uprave Subotica. Ispod slike partizanke da stoji tekst: "Sabo Ida, smrt fašizmu – sloboda narodu!" i "Halál a Fasizmusra – Szabadság a Népnek!" Sabo Ida je preminula novembra 2016. godine u Novom Sadu i jedan njen mural postavljen je u proleće ove godine u tom gradu.

Ovo su samo početne inicijative koje s mogu proširiti, ali se nadamo da ćete ih prihvatiti, imajući u vidu ugled i značaj organizacije SUBNOR u Subotici na dosadašnjoj aktivnosti na jačanju antifašizma.

Drugarski pozdrav, s poštovanjem,

Subotica, 18.09.2017. god.                                             

Društvo za istinu o NOB u Jugoslaviji
Gradski odbor Subotica
sekretar: Olajoš Nađ Mikloš

Custom Search