Subotički tamburaški vremeplov

Pon, 09.10.2017 - 09:25 -- darko.kovacevic

Ustaljeno je mišljenje da se prvi tamburaški orkestar pojavio 1847. godine u Osijeku. Istraživanja koje smo proveli navode nas na saznanje da su već 1817. godine u ovim krajevima postojali tamburaški orkestri. Koncertom pod nazivom TAMBURAŠKI VREMEPLOV proći ćemo kroz ovih 200 godina i pokazati kako je tekao razvoj tamburaških orkestara u Vojvodini.

To je i povod da jedan koncert posvetimo svima koji su u prošlosti svirali ili na neki drugi način doprineli razvoju tamburaških orkestara. Na programu će se naći najstarije pesme za koje se može potvrditi da su ih komponovali i izvodili tamburaši iz Vojvodine. Subotički stvaraoci su razvoju i propagiranju tambure dali veoma značajan doprinos pa je ovo prilika da se i svih njih setimo. Među te subotičane koji su ostavili traga u razvoju tambure spadaju Stipan Mukić, Aleksandar Radu, Joso Mlinko - Mimika, Tumbas Pere Hajo, Lazar Malagurski Miloš veliki i mali i još mnogi. Nihov muzički kroki doživet će slušaoci ovoga koncerta koji će se 17. oktobra 2017. godine u 20h održati u velikoj većnici gradske kuće.

Da bi što bolje oslikali prošlost tambure pomažu mam vokalni solisti Antun Letić - Nune, Antonija Dulić, Ante Crnković, Marija Kovač i Bojan Bukvić. Pored njih tu su i naši instrumentalni solisti Martina Vujković Lamić i Nikola Teskera.

Ulaznice su u prodaju u kafe Galerija u ulici Petra Drapšina i pre koncerta kod ulaza u gradsku kuću. Već sada ova tema privlači veliku pažnju pa je tako zatražena reprizu koncerta u Novom Sadu. Na to smo veoma ponosni i sada se pregovara o detaljima našeg gostovanja.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Uto, 17.10.2017 - 20:00
Vreme održavanja - kraj: 
Uto, 17.10.2017 - 22:00
Kategorija: 
Custom Search