13. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2017.

Sub, 14.10.2017 - 22:13 -- nikola.tumbas

Biofest 2017.  11 - 13. oktobar 2017. Otvoreni univerzitet Subotica

„IT – organska vizija budućnosti“

Pokrovitelji 13. Međunarodnog festivala organskih proizvoda, Biofest 2017, su bili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grada Subotice. Podrška ovogodišnjem Biofestu je stigla od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Organik Control Sistema i Eco Fenix B Tima, ali i od prijatelja Manifestacije: Zdravologija, Bioteka, BioPijaca, zatim bio-farmi: “Mamužić”, “Farago” i “Čikoš”, te Hemijsko-tehnološke škole i Yu eco rtv-a. Medijska podrška: TV Subotica i www.subotica.info.

 

                                                                      SVEČANO OTVARANJE

Međunarodni festival organskih proizvoda, 13. Biofest, 11. oktobra 2017. godine, otvorio je predsednik Upravnog odbora Udruženja TERRA’S, Prof. dr Tomislav Sudarević, koji je izrazio zadovoljstvo što ova manifestacija čuva tradiciju i održava se trinaesti put sa idejom razmene iskustava i promocije organske proizvodnje i održivog razvoja. U ime Gradske uprave Subotica, skupu se obratio, Grgur Stipić, zadužen za oblast poljoprivrede koji je podsetio na „Akcioni plan razvoja organske proizvodnje u Subotici do 2020. godine“ usvojen u lokalnom parlamentu 2015. U njemu je navedeno da je na teritoriji grada 2014. godine bilo oko 150 ha pod organskom proizvodnjom, a danas 2017. oko 450 ha. Povećan je i broj proizvođača i prerađivača sa 12 na 16.

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je i ove godine pokrovitelj Biofesta, prisutnima se obratio pomoćnik pokrajinskog sekretara, Marko Rovčanin, koji je ukazao na aktuelan konkurs gde je Pokrajina izdvojila tri miliona dinara za sufinansiranje u oblasti organske proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je jedan od pokrovitelja Manifestacije, a samostalni savetnik za razvoj organske proizvodnje, Jelena Milić, istakla je da su 2017. godine podsticaji za organsku biljnu proizvodnju veći za 70%, dok su podsticaji za organsku stočarsku proizvodnju uvećani za 40%. Takođe, je izvestila da su površine pod organskom proizvodnjom 2016. iznosile 15.000 ha, što je 0,41% od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemjišta u Srbiji, te da broj organskih proizvođača kontinuirano raste i da sada iznosi 2794. 

Ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, skupu se obratila, Zagorka Marković, koja je ukazala na kontinuiranu podršku Udruženju TERRA’S u organizaciji manifestacije i ukratko skrenula pažnju na njihov PSD projekat podrške jačanju privatnog sektora. Ukazal je na očekivane rezultate poput proširenja ponude usluga za MMSP u organizacijama privatnog sektora kako bi se poslovanje razvijalo, zatim unapređenje poslovnih susreta (B2B), kao i povećanje produktivnosti MMSP kroz primenu novih IT rešenja.

U okviru Biofesta tradicionalno su dodeljena priznanja za bioproizvod i bioproizvođača godine. Ove godine nagradu za bioproizvod odneo je čips od sušenih kolutova slatke (Sweety) i kiselkaste (Tangy) jabuke, kompanije „All Natural Foods“ iz Nove Pazove. Za bioproizvođača godine izabran je, Nurdin Mujkanović, koji je sa porodicom na padinama Nacionalnog parka „Fuška gora“ u blizini Iriga podigao zasade oraha i kajsije koje uzgajaju na organskim principima. Jedan je od osnivača Udruženja proizvođača i ljubitelja organske hrane "VitaS" Ruma.

 

I PANEL DISKUSIJA - 11. oktobar 2017.

Tema: „Iskustva, mogućnosti i perspektiva IT sektora u (organskoj) poljoprivrednoj proizvodnji“

 

Moderator prve panel diskusije na temu: „Iskustva, mogućnosti i perspektiva IT sektora u (organskoj) poljoprivrednoj proizvodnji“, bio je direktor Organic Control System, Nenad Novaković, a jedan od prvih uvodničara, direktor Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja, je rekao da je Srbija agrarna zemlja i da poljoprivreda ima značajnu ulogu u našoj privredi. Sa druge strane softverska industrija postiže zapažene uspehe na svetskom tržištu i zato je veoma bitno povezati ova dva veoma kompatibilna sektora.

Na ovu temu svoju prezentaciju su izložili predstavnici kompanije EnLight IT Sourcing sa projektom E-kooperativa, koji je u najužem krugu za finansiranje iz fonda KATANA, a  nastao je sa idejom da se poljoprivrednicima olakša povezivanje kroz aplikaciju elektronskog zadrugarstva. Kompanija Greensoft d.o.o, je predstavila projekat AgroLIFE Organic koji podrazumeva softversko rešenje koje objedinjuje kompletan sektor organske poljoprivrede, a Kompanija InoSens DOO iz Novog Sada, prezentovala je ReCAP projekat koji ima za cilj da unapredi efikasnost i transparentnost procesa nadgledanja sprovođenja zajedničke poljoprivredne politike u EU zemljama, dok Apolo projekat, Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavlja koncept precizne poljoprivredne proizvodnje.

Nakon izlaganja prezentera, reč su dobili organski proizvođači koji su se jednoglasno složili da im obimna dokumentacija prilikom podnešenja zahteva za subvencionisanje i  organske sertifikacije oduzima mnogo vremena i komplikuje ceo proces proizvodnje. Zaključak Panel diskusije je bio da će kreiranjem i primenom softvera/on-line baze podataka akteri brže dolaziti do potrebnih informacija čime će poslovanje biti olakšano. Ono što je važno spomenuti jeste da će programi biti potpuno besplatni za farmere, a da bi ih lokalne samouprave trebale kupiti.

 

II PANEL DISKUSIJA - 12. oktobar 2017.

Tema: “Doprinos međunarodnih projekata na razvoj organske proizvodnje u regionu – uspostavljanje organskog mosta”

Druga panel diskusija održana u okviru ovogodišnjeg Biofesta bila je posvećena doprinosu međunarodnih projekata razvoju organske proizvodnje u regionu. Učesnici su bili iz  Hrvatske i Srbije. Konstatovali su da su temelji razvoja organske proizvodnje u regionu, a posebno u zemljama bivše Jugoslavije, udareni od 2000. godine, zahvaljujući inostranoj podršci, a posebno EU, nemačkoj i holandskoj vladi i organizacijama. Na skupu se čuo podatak da je u Hrvatskoj kao članici EU, najviše došlo do širenja organske proizvodnje, ali isključivo zbog visokih subvencija.

Takođe, je izneto mišljenje da je u ostalim državama regiona došlo do razvoja, ali je jedna karika veoma slaba, a to je što potrošači nemaju poverenja u nacionalni znak organske proizvodnje, a većina njih i ne zna kako on izgleda. Upravo iz tog razloga će u okviru IPA projekta „Organic bridge-Organski most“ Srbija-Hrvatska, TERRA’S realizovati deset info dana u nekoliko gradova Vojvodine, kroz koje će se građani informisati i edukovati u pogledu organske proizvodnje i njenog znaka.

Učesnici ove debate bili su neprijatno iznenađeni podacima koje su preneli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a to je da je tokom 2016. površina organske proizvodnje u Vojvodini opala, dok je u južnoj i istočnoj Srbiji došlo do drastičnog povećanja. To je, kao što je istaknuto, tema za analizu i TERRA‘S će dati predlog aktivnosti na nivou Vojvodine i razgovarati sa predstavnicima Sekretarijata poljoprivrede o tome koje korake treba preduzeti u pravcu razvoja organske proizvodnje u Pokrajini. U ovj projekat su, osim Subotičana, uključeni Opština Valpovo, Institut Terra Osijek i Centar za razvoj organske proizvodnje Selenča.

 

                                                      „DAN OTVORENIH ORGANSKIH FARMI“

U cilju promocije ruralne sredine, učesnici Biofesta imaju priliku da se upoznaju sa organskom proizvodnjom na farmama. Ove godine su predstavnici Grada Šapca  sa svojim poljoprivrednicima bili zainteresovani i upriličeno im je da obiđu Bio-farmu „Mamužić“ u Ljutovu. Ova lokalna samouprava je u svoje prioritete uvrstila razvoj organske proizvodnje, a model im je rad Udruženja TERRA'S koji je sa GU Subotica prvo izradio Akcioni plan razvoja organske proizvodnje, a onda sufinansirao organske proizvođače.

IZLOŽBA I DEGUSTACIJA ORGANSKIH PROIZVODA

U okviru 13. Biofesta, na izložbi organskih proizvoda predstavilo se petnaestak izlagača, među kojima su bili proizvođači povrća biofarme “Čikoš” Totovo selo, “Vozar” Kisač, kao i “Family Biofarm” Geze Dravai sa Kelebije. Ni ove godine nisu izostali proizvodi sa biofarme “Mamužić” iz Ljutova poput brašna od više vrsta žitarica, integralnog brašna, semena ječma, suncokreta i sl. Pažnju posetilaca je privuklo više od deset vrsta testenina od spelte dobijene organskim putem sa poljoprivrednog gazdinstva Sabolča Tružinskog iz Bačke Topole. Dušanka Đukić, distributer „Zdravo dobro“ iz Zrenjanina predstavila se sa organskim sokom od jabuke, šargarepe i cvekle. Sa organskim orasima predstavilo se Poljoprivredno gazdinstvo Ivana Faraga iz Novog Kneževca, sa organskim Bio-začinom „Sanaterra“ doo iz Subotice i prodavnica „Zdravologija“ iz Novog Sada . Na štandu firme “Eko dar” mogao se videti organski supstrat od kalifornijskih glista, kao i organo–mineralno tečno đubrivo humusni nektar.  U skladu sa ovogodišnjom temom Biofesta “IT – organska vizija budućnosti”, prodavnica organskog voća i povrća, kao i zdrave hrane “BioPijaca”, uz pomoć aplikacija i programa prezentovala je posetiocima na koji način mogu elektronskim putem da poruče proizvode kao i prednosti koje donosi informaciona tehnologija u pogledu poboljšane i brže dostupnosti organske hrane. Svoje štandove su imali Fond za razvoj AP Vojvodine i DDOR koji su predstavili mogućnosti osiguranja useva, subvencija i drugih usluga, dok je novosadsko predstavništvo kompanije „Scarybird“ poljoprivrednicima prezentovalo rad sistema za zaštitu useva od ptica štetočina.

Prema proceni organizatora, izložbu je obišlo više stotina posetilaca, najviše mladih, ali i potrošača, a posebna pažnja je bila posvećena degustaciji organskih proizvoda. Izložbu su posetili učenici srednje Ekonomske škole “Bosa Milićević”, kao i mališani iz privatne predškolske ustanove “Školica”, koja u svom dvorištu ima organsku baštu. Za pohvalu su učenici iz škole sa posebnim potrebama “Žarko Zrenjanin”, koji su pokazali veliku saradnju i zainteresovanost za zdravu i pravilnu ishranu, a mogli su da probaju specijalitete od organske hrane. Hol sa izložbom ispunile su i mlade košarkašice ŽKK “Spartak” koje su prisustvovale predavanju prof. dr Tereze Horvat Skenderović, a bilo je reči o principima pravilne ishrane. Nakon predavanja imale su priliku da degustiraju namirnice od organskih sirovina sa Organik trpeze a’la TERRA’S. Izložbu su, takođe, posetili učenici “Žarko Zrenjanin” škole iz dnevnog boravka za odrasle i Ekonomske škole, smera - kuvari.

Tokom sva tri dana trajanja izložbe, posetioci su mogli da nabave organske sirovine po pristupačnim cenama u vidu akcije “Sat za povoljnu organsku kupovinu”. Više od 60 kg raznog organskog povrća i ostalih proizvoda sa izložbe, Udruženje TERRA’S je doniralo Školskom centru sa domom učenika „Dositej Obradović“ iz Subotice. To je ustanova za edukativno i profesionalno osposobljavanje gluvih i nagluvih lica, koja u svom sastavu ima i kuhinju za pripremanje obroka za svoje štićenike.

 

ORGANIK UŽINA I PROJEKCIJA EKOLOŠKOG DOKUMENTARNOG FILMA

Poslednjeg dana Biofesta održana je, sada već tradicionalna, Organik užina za srednjoškolce i osnovce. Jela su pripremile učenice druge godine smera prehrambreni tehničar Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice. Nakon organik užine učenici su pogeldali mađarski ekološki dokumentarni film “Bliski susret ruralne prirode” koji govori o tome kako je protekla seoska sedmodnevna avantura mladih iz grada na farmi bez Interneta. Ovaj događaj je bio izuzetno posećen i film je gledalo više od dvestotine učenika subotičkih osnovnih i srednjih škola.

Prema proceni organizatora na trodnevnoj manifestaciji, 13. Biofest 2017, bilo je više od hiljadu učesnika i posetilaca.

 

Snježana Mitrović

Koordinator projekta

Rukovodilac Udruženja TERRA’S

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search