Razbijena risarova ploča

Čet, 19.10.2017 - 16:58 -- nikola.tumbas

U prilogu je saopštenje UBH Dužijanca koje se oglasilo povodom razbijene ploče kod spomenika risaru u parku ispred Gradske kuće.

Kako nezvanično saznajemo u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika je pokrenuta procedura koja se sprovodi u ovakvim slučajevima.

Dodatno, u međuvremenu, iz pouzdanih izvora saznajemo da je oštećenje ploče ispred spomenika „Risaru“ nastalo sticajem nepredviđenih okolnosti, prilikom redovnog održavanja zelenih površina, i da će troškove izrade i postavljanja identične ploče snositi Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“. Saopštenje JKP - https://www.subotica.info/2017/10/20/saopstenje-povodom-razbijenog-spome...

I sada imamo primer kako se može doći do pogrešnih tumačenja nekog sličnog događaja, na uvek osetljivim pitanjima skrnavljenja spomenika, kada se na vreme ne obavesti javnost o tome šta se u stvari desilo.

*

PRIOPĆENJE

Ovih dana je u Subotici, u parku kod Gradske kuće, razbijena ploča kod spomenuku risaru. Taj spomenik postavljen je ondje uz odobrenje i podršku našega grade io je naš grad 2011. godine o stotoj obljetnici Dužijance. Stoga nas u Udruzi bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ taj vandalski čin direktno pogađa iako nismo nadležni za čuvanje tog spomenika.
Ploča je razbijena i gotovo potpuno uništena a za to je bila potrebna znatna fizička sila. Ne možemo dokučiti koji je smisao ili poruka tog vandalskog čina?

Kome smeta ploča na kojoj je na srpskom (ćirilica), te na hrvatskom i mađarskom jeziku jednostavno bilo ispisano: Risar, Žetelac, Arato – 100 godina Dužijance? Očito da nekom smeta i subotička multikulturalnost kao i jedan lijepi spomenik, na kojem su i ranije, u više navrata, napravljena oštećenja.

Nadamo se da će nadležni organi za javne površine u našem Gradu kao i nadležni za spomenike grada Subotice reagirati i pokušati pronaći počinitelja tog vandalskog čina i dati izraditi novu ploču.

Andrija Anišić, predsjednik
Marinko Piuković, direktor

Fotograf: 
Custom Search