Održani 16. Dani Balinta Vujkova

Pon, 23.10.2017 - 20:35 -- nikola.tumbas

Održani XVI. Dani Balinta Vujkova – dani hrvatske knjige i riječi

Tradicionalnim programom za najmlađe Narodna književnost u školi u četvrtak, 19. X. u dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ počeli su Dani Balinta Vujkova, najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji. U igrokazima iz Vujkovljevih knjiga s narodnim pripovijetkama nastupiti su učenici osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina i djeca iz vrtića „Marija Petković – Sunčica“ iz Subotice. Djeci je predstavljena i nova, prva knjiga iz započete edicije „Izabrana djela Balinta Vujkova – Bajke 1“, koja je, po tradiciji, darovana školskim knjižnicama.

Uslijedio je istoga dana Književni salon u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u kojem se predstavila Jasna Horvat, književnica iz Osijeka. Jasna Horvat spaja znanost i umjetnost i dodatno ih združuje korištenjem tehnoloških inovacija. Unatoč tomu, njezini su romani i nadalje tiskane knjige, ali ozvučene uz pomoć QR kodova kojima čitatelji pristupaju internetskim stranicama. QR kodove uvela je u književnost već romanom „Vilijun“ i tako postala rodonačelnicom pametne književnosti koja se čita uz pomoć pametnoga telefona ili tableta. U subotičkoj Gradskoj knjižnici su tri njena naslova.

Znanstveno-stručni skup i ove je godine organiziran uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, a to je korisna praksa koja na ovaj način uključuje predavače šireg panonskog prostora. Značajne obljetnice hrvatskih književnih i uopće velikana kulturne povijesti kao i teme vezane uz književno-jezičnu baštinu okupile su tridesetak predavača iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Skup je održan u petak, 20. i subotu, 21. listopada u čitaonici Gradske knjižnice. Na skupu je predstavljen i najnoviji zbornik radova sa skupova 2015. i 2016. godine.

Multimedijalna večer u petak, 20. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće ponudila je publici široku lepezu sadržaja vezanih uz knjigu i umjetnost uopće. Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova dodijelio je nagradu za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov Dida“ subotičkom književniku s trajnom zagrebačkom adresom Lajči Perušiću. Nagradu su uručile predsjednica Organizacijskog odbora Katarina Čeliković i praunuka Balinta Vujkova Nina Racić. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dodijelio je dvije nagrade: „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu u 2016. autoru Kalmanu Kuntiću za knjigu „Pravni fakultet 1920-1941“, čiji je nakladnik Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, i trijenalnu nagradu „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije 2014.-2016. Milovanu Mikoviću za knjigu „Prah obiteljske srebrnine“ u nakladi NIU „Hrvatska riječ“. Recenzentica knjige „Bajke 1“ (prva u nizu Izabranih djela Balinta Vujkova) dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu predstavila je ljepotu zaostavštine u narodnom jeziku. Prof. Ana Gaković analizirala je knjišku produkciju naglasivši kako je ona na tragu prethodnih godina – tridesetak knjiga je tiskano, među kojima je desetak poezije i toliko znanosti i publicistike. Organizatori su priredili iznenađenje za publiku nastupom klape Geta iz Orebića, a potom je nastupio poznati vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka, dobitnik prestižne titule najboljeg zbora na trećem Svjetskom prvenstvu mladih pjevačkih zborova koje je održano 2016. godine u ruskom Sankt Peterburgu. Njihovim je nastupom publika bila oduševljena što je pokazala dugotrajnim pljeskom.

Bili su ovo blagdanski dani za organizatore – Hrvatsku čitaonicu Subotica, suorganizatora Gradsku knjižnicu Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search