Najvaljen veliki internacionalni šahovski turnir

Sre, 25.10.2017 - 17:41 -- dejan.vukovic

Internacionalni šahovski otvoreni turnir „Memorijal dr Boriše Karadžića“ održaće se u velikoj sali Velike terase na Paliću od 28. oktobra do 3. novembra 2017 godine uz ućešće preko 18 takmičara iz 18 zemalja. 

Turnir je podržan od strane grada Subotice rekao je na konferenciji za štampu član gradskog veća zadužen za sport i omladinu gospodin Nemanja Simović – Grad je sa zadovoljstvom uzeo učešče u podršci ovog memorijalnog turnira. Ovih dana vodimo intenzivne razgovore i sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu gde smo aplicirali za neka sredstva i na taj način da pomognemo organizatorima turnira.

Predsednik organizacionog odbora Dragan Božinović izneo je par podataka vezanih za sam turnir - Turnir se održava u isto vreme kao i prošle godine, tako da se termini skoro poklapaju. Organizator velikog međunarodnog turnira je šahovski klub Spartak i na ovaj način se ostvaruju ambicije da on postane tradiocionalan i da na određen način bude prepoznatljiv. U Srbiji ima samo par sličnih ovakvih velikih turnira i on bi trebao da bude integralni deo turističke ponude Palića. Turnir vraća Suboticu kao šahovski centar na mapi sveta. Prijavilo se nešto preko sto takmičara i sa time smo do sada zadovoljni. Zahvaljujemo se pomoći od strane Grada, nekih Javnih preduzeća koji su prepoznali ovaj turnir kao dobru sportsku manifestaciju i porodici Karadžić koja je sa razlogom pomogla organizaciju.

Više o samoj organizaciji izneo je Ivan Sedlak – Turnir počinje u subotu 28. oktobra sa svečanim otvaranjem od 15:30 nakon kojeg počinje prvo kolo. Igra se devet kola po švajcarskom sistemu. Svaki dan početak prve partije je planiran za 16 časova osim u dva dana kada će se igrati dva kola, u nedelju 29. oktobra kada prva partija počinje u 10 časova a druga u 16 časova a tako će biti i u sredu 1. novembra. Turnir se završava u petak 3. novembra poslednjim devetim kolom koje je na programu od 10 časova. Pola sata nakon posledenje partije organizovaće se zatvaranje i podela trofeja i novčanih nagrada za one najbolje.

Trenutno je prijavljeno 102 takmičara iz 18 zemalja, pretežno iz Evrope a po prvi put imamo takmičara i iz Kine. Prvih šest partija svakod dana prenosiće se preko interneta. Nagradni fond turnira je 6.200 eura koja podržava 12 nagrada. Prva nagrada iznosi 1.500 eura u bruto iznosu a ima i 6 specijalnih nagrada koje se odnose na nenagrađene učesnike, najboljeg omladinca, kadeta, najbolje plasiranog ženskog takmičara, najbolje plasiranog seniora i najbolje plasiranog takmičara sa nižim rejtingom i one iznoe 100 eura.

Interesantan je podatak da je turnir otvorenog tipa i nema limita u pogledu rejtinga i titula. Mogu igrati profesionalci i šahovski amateri u kojem svako ima pravo da nastupi i svako ima mogućnost da se susretne sa šahovskim velemajstorima akoostvari dobar plasman. Ovakvi tuirniri su izuzetno važni za razvoj šaha u Subotici i okolini jer pružaju mogućnost takmičarima sa ovog područja da isprobaju svoje šahovsko znanje.

Trećina prijavljenih takmičara je iz Subotice i okoline. Subotičke šahiste predvodiće internacionalni majstor Novak Čabarkapa koji ima šanse za dobar plasman. Velemajstor Nikola Sedlak nije u mogućnosti da brani titulu pošto će nastupiti za reprezentaciju Srbije koja će igrati na Kritu. Prema rejtingu najbolji prijavljeni takmičar do sada je internacionalni majstor Aksel iz Mađarske sa rejtingom 2555 drugi je velemajstor Jovanić iz Hrvatske sa rejtingom 2610.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search