Subotica Express iz Zagreba

Pet, 27.10.2017 - 18:22 -- darko.kovacevic

Program kulturne razmene "Subotica Express" već petu godinu za redom u Subotici predstavlja novo i neotkriveno iz zagrebačkog kulturnog podzemlja.

Ove godine u Omladinskom klubu “Skladište” predstaviće se likovni umetnik Vrana, istaknuta hrvatska rediteljka Hana Jušić, književnica Iva Hlavač i najuzbudljiviji muzičar i producent u poslednje vreme s područja Balkana, Svemirko.

“Subotica Express" iz Zagreba stiže u “Skladište” u subotu 28. oktobra 2017. godine.  Ulaz je slobodan.

PROGRAM:

  • 21.00 - Izložba plakata: Vrana
  • 21.30 - Književnica: Iva Hlavač
  • 22.00 - Film: Hana Jušić - "Da je kuća dobra i vuk bi je imao"
  • 22.30 - Razgovor sa autorkom filma
  • 23.00 - Koncert: Svemirko

Ovaj projekt kulturne razmene u sklopu kog su umetnici jednog grada bili predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice.

Alternativna kulturna scena osamdesetih godina u bivšoj državi, osim u glavnim i velikim, svoje utočište i plodno tlo nalazila je i u manjim gradovima. Muzika, stripovi, fanzini, filmovi i ostali kulturni produkti koji su dolazili iz manjih sredina, svojom su svežinom i inovativnošću snažno uticali na događanja u velikim gradovima.

Jednako kao što su u Hrvatskoj sveže i zanimljive ideje dolazile iz gradova kao što su Vinkovci, Pula ili Požega, tako je i Subotica grad s jednom od najplodonosnijih umetničkih scena u Srbiji. Subotica je još početkom osamdesetih imala sjajnu punk scenu koju su predvodili Proces i Nade iz inkubatora, odlične fanzine poput Batschka Tribüne i Ples slomljenog dupeta na vetru, muzički festival "Omladina" nakon kojeg su, kao pobednici 1987. godine, KUD Idijoti doživeli muzičku afirmaciju.

Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Sub, 28.10.2017 - 21:00
Vreme održavanja - kraj: 
Sub, 28.10.2017 - 23:30
Kategorija: 
Custom Search