Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Otvoren internacionalni šahovski turnir

Sub, 28.10.2017 - 23:11 -- dejan.vukovic

Internacionalni šahovski turnir „Memorijal dr Boriše Karadžića“ danas je svečano otvoren u sali na Velikoj terasi na Paliću nakon kojeg je i započelo prvo kolo. 

Turnir organizuje šahosvki klub Spartak a po rečima predsednika Organizacionog odbora Dragana Božinovića želja je da ovaj turnir, koji se ove godine održava po drugi put, postane tradicionalan i da bude prepoznatljiv i integrisan u turističkoj ponudi Palića. Božinović se zahvalio na velikoj pomoći grada Subotice, ali i porodici Karadžić koji su omogućili da se turnir nesmetano organizuje i da se najboljima dodele novčane nagrade. 

Sve prisutne pozdravio je dr Boris Karadžić, sin pokojnog Borislava čije ime nosi ovaj memorijalni turnir - Pozdravljam vas sve ispred porodice Boriše Karadžića. Kao što smo i obećali prošle godine nastavljamo jednu lepu šahovsku manifestaciju sa ciljem da se razvijaju mladi šahisti. Zahvalio bih se svima koji su pomogli u organizaciji ovog sportskog događaja. Upoznao boh vas i sa biografijom svog oca koji je bio veliki zaljubljenik u šahovsku igru. Dr Boriša Karadžić rođen je 1934 godine u selu Petnjica opština Šavnik u Crnoj Gori. Medicinski fakultet završio je u Beogradu. Za vreme studija bio je član šahovskog kluba Crvena Zvezda gde osvaja prvu kategoriju šahiste. Po završetku studija odlazi na sever Afrike u Alžir da radi kao lekar opšte prakse gde nije mogao bez svoje velike ljubavi, šaha. Postao je prvak Alžira 1967 i 1968 godine. Zvanje specijaliste oftamologa stiče 1969 godine. U Suboticu se vraća 1970. gde nastupa za šahovbki klub Spartak igrajući na prvoj i drugoj tabli. Majstorski kandidat postaje 1972. a majstor šaha 1975 godine, kasnije postaje i Fide majstor. Bio je član Izvršnog odbora šahovskog saveza Crne Gore, potpredsednik grada Subotice i odbornik u dva mandata. Na kraju želeo bih svim gostima i šahistima da poželim prijatan boravak na Paliću. Očekujemo kvalitetne partije i dobar turnir. Želja nam je da se ovaj turnir nađe na šahovskoj mapi sveta, da se ustali i postane tradicijia. 

Nakon pozdravnog govora dr Boris Karadžić je povukao prvi potez na tabli gde je igrao Novak Čabarkapa, najjači predstavnik šahovskog kluba Spartak na ovom turniru u odsustvu Nikole Sedlaka koji je trenutno član šahovske reprezentacije Srbije koja igra na Kipru.       

Turnir se održava od 28. oktobra do 3. novembra. Svaki dan partije počinju od 16 časova osim u nedelju 29. oktobra i u sredu 1. novembra kada su na programu dva kola, prvo počinje u 10 a drugo u 16 časova. Turnir se zavrčava u petak 3. novembra partijama 9 kola koje počinju u 10 časova. Pola sata nakon poslednje partije uslediće i ceremonija svečanog zatvaranja sa proglašenjem najboljih pojedinaca. 

Na turniru učestvuje 102 takmičara iz 18 zemalja, pretežno iz Evrope. Nagradni fond turnira je 6.200 eura a prva nagrada iznosi 1.500 eura u bruto iznosu a ima i 6 specijalnih nagrada koje se odnose na nenagrađene učesnike, najboljeg omladinca, kadeta, najbolje plasiranog ženskog takmičara, najbolje plasiranog seniora i najbolje plasiranog takmičara sa nižim rejtingom i one iznose 100 eura.

 

Autor teksta: 
Fotograf: