Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Обележена 99. годишњица ослобођења Суботице у Великом рату

Kategorija: 

Полагањем венаца на спомен-плочу на железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, обележена је 99. годишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положили су градоначелник Богдан Лабан и члан Градског већа Мирослава Бабић, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

Присутнима се обратио и Драго Лукић, члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, који је подсетио да је 28. јула 1914. године тадашњем председнику Српске владе Николи Пашићу, док је ручао у хотелу „Европа“ у Нишу, пришао поштар и предао телеграм којим је Аустроугарска објавила рат Србији.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници СКЦ „Свети Сава“, Буњевачког културног центра, Удружења добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године  и представици других удружења и организација. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.