Rezultati prvog subotičkog hakatona

Pon, 13.11.2017 - 18:11 -- darko.kovacevic

Tokom proteklog vikenda, 11. i 12. novembra, održan je prvi otvoreni hakaton u Subotici, pod nazivom “Digitalna Subotica”. Takmičenje je trajalo 24 sata i učestvovalo je ukupno 8 timova sa 30 takmičara.

Hakaton je imao za cilj da okupi IT profesionalce u Subotici i okolini koji bi zajedničkim snagama napravili nešto što će imati uticaj na nivou grada, dajući svima priliku da unaprede svoju okolinu. Tema hakatona je bila izrada digitalnih rešenja od značaja za lokal Subotice i njene regije, bilo da li su to veb ili mobilne aplikacije, sajtovi ili integrisani sistemi. Timovi su bili raznovrsni, a veliki broj učesnika je uključio i studente Viskoe Škole Strukovnih Studija u Subotici.

Događaj je bio otvoren u subotu, 11. novembra u 8 časova kada je timovima predstavljena tema takmičenja, plan i program tokom naredna 24 sata i mentori koji će im biti na raspolaganju za konsultacije. Ukupno osam mentora je obilazilo i konsultovalo timove tokom prvih 12 sati rada, ukazujući im na moguće greške i pomažući im da na najbolji način fokusiraju svoju energiju.

U nedelju, 12. novembra, takmičari su od 10 časova predstavljali svoje projekte ispred stručnog žirija. Petočlani žiri su činili: Vladimir Trkulja (Starit), Nikola Bašič (Execom Nord), Vojkan Milošević (Infostud), Boris Radnić (Societe Generale), Aleksandar Boroš Đevi
(Studio Present). Nakon svih prezentacija i odluke žirija, proglašeni su i pobednici hakatona “Digitalna Subotica”.

I MESTO – ATOMSKI MRAVI
Prvo mesto osvojila je četvorčlana ekipa Atomski Mravi (David Malatenski, Arpad Rosza, Robert Sell i Laslo Nađ Perge), čiji projekat pod nazivom “Scratch My Back” predstavlja jedinstveni način gejmifikacije volonterizma. Uvođenjem virtualne valute, korisnicima je na raspolaganju da čine nekome uslugu ili traže uslugu za razmenu te valute. Kako ne postoji način za unovčavanje te valute, ovo predstavlja odličan način za umrežavanje volontera i činjenja dobirh dela uz malo interakcije, ranking sistema i gejmifikacije tog iskustva.

II MESTO – SUPERHEROES
Drugo mesto je osvojila ekipa od tri mlada programera pod nazivom Superheroes (Vladan Vukmanov Šimokov, Attila Szenci, Szilveszter Fejes). Njihov projekat pod nazivom “Dolazak”, je mobilna aplikacija za GPS praćenje autobusa u realnom vremenu. Ona takođe ima potencijal da se proširi na korišćenje za praćenje dostave hrane, taksi službi i sl.

III MESTO – SUBOTRICA
Treće mesto, je osvojila ekipa SubotTRIca (Zlatko Čović, Branimir Vujičić, Filip Vučinić), sa svojim projektom “Reši Problem”, koji predstavlja servis za prijavu i rešavanje komunalnih problema na lokalnom nivou. Servis je napravljen i kao veb rešenje ali i kao mobilna aplikacija.

Nagrade za prvo, drugo i treće mesto, su bile vaučeri od 1000 EUR, 500 EUR i 300 EUR za nabavku računarske opreme, a pobedničkim timovima su nagradne čekove uručili predstavnici sponzora.

Hakaton “Digitalna Subotica” je organizovan od strane InfostudHub-a i Starit Centra Subotica, a sponzorsku podršku su pružile lokalne firme Execom Nord, Societe Generale Banka Srbije AD Beograd, Studio Present, ICB Tech, IT Klaster Subotica i Scenso.

- Podrška timskom takmičenju je nešto što je prirodno vezano za našu viziju i poslovanje. Verujemo da nema napretka bez inovacija. Rešenja sa hakatona mogu zaista da naprave veliku i pozitivnu promenu i za Suboticu i za sve naše sugrađane, - rekao je Sergej Vasiljev, regionalni direktor direkcije mreže Societe General Banke Srbije AD Beograd, jedan od sponzora hakatona. Osim što hakatoni okupljanju ljude koji se bave IT poslovima, oni čine da se ti poslovi popularizuju.

- Mladi ljudi tako znaju da i u Subotici postoji mogućnost da se bave veoma ozbiljnim poslovima na EU nivou. S druge strane, digitalni svet je budućnost svakog grada, pa i Subotice. Rešenja će pomoći da se digitalna Subotica razvija. Jedva čekam da vidim šta će od ideja biti ponuđeno, - istaknuo je Bojan Đurić direktor kompanije Execom Nord, koja je generalni sponsor hakatona.

Hvala svim učesnicima, mentorima, članovima žirija, sponzorima, partnerima i volonterima koji su nam puno pomogli da se ovaj događaj u Subotici uspešno organizuje. Vidimo se na sledećem hakatonu!

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search