Sindikat Nezavisnost: Zahtev Vladi Srbije za povećanje zarada u komunalnom sektoru za 10%

Kategorija: 

Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti ponavlja zahtev da se zarade zaposlenih u komunalnom sektoru – zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima povećaju za 10%. Obzirom da su predstavnici nadležnih institucija, kao i mnogi ministri najavili povećanje zarada u svim delovima javnog sektora, ostaje neshvatljivo, neprihvatljivo i neobrazloženo da se jedino zaposlenima u komunalnom sektoru zarade ne povećaju. Da li to znači da je 70 hiljada zaposlenih u komunalnom sektoru „nevidljivo“ za sve u Vladi Republike Srbije?

Zaposleni u ovim preduzećima, ponovo napominjemo, nisu direktni korisnici budžetskih sredstava i zarade se ne isplaćuju iz budžeta Republike Srbije, već iz sredstava samih JKP. Vlada Republike Srbije je Uputstvom koje je dostavila lokalnim samoupravama i samim JKP za 2018. godinu, diskriminisala zaposlene u ovim delatnostima. Od 2005. godine kada je uvedena takozvana „masa sredstava za isplatu zarada“ u JKP nije bilo nikakve mogućnosti za eventualno povećanje zarada. Zakonom o utvrđivanju osnovice za obračun i isplatu plata – zarada kod korisnika javnih sredstava iz 2014. godine , tako „zamrznute“ zarade umanjuju se za 10%, čime je socijalno ekonomski položaj zaposlenih drastično urušen. Zarade zaposlenih u JKP drastično su manje od prosečne zarade u Republici Srbiji, zaposlenih u javnom sektoru i oko 30% zaposlenih u ovim delatnostima prima minimalnu zaradu.

Zbog toga je za Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „NEZAVISNOST“ neshvatljivo da oni koji budžet pune, koji ne primaju zaradu iz budžeta, ostanu van svih najava za povećanje zarada u 2018. godini. Socijalno ekonomski položaj zaposlenih ne može se parcijalno rešavati kroz vidove socijalne pomoći, već je potrebno suštinsko i celishodno rešenje, obzirom da je nezadovoljstvo
zaposlenih ogromno, a trpeljivost na izmaku. Smatramo i zahtevamo da se i zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima kroz povećanje mase sredstava za isplatu, zarada poveća za 10%. Ujedno, predlažemo da se kroz socijalni dijalog i argumentovanu analizu razmotri izuzimanje JKP iz primene člana 4. Zakona o privremenom uređenju osnovice za obračun i isplatu zarada i drugih primanja. Taj član proglašava ništavnim odredbe Kolektivnog ugovora kojima se osnovice plata povećavaju, koeficijenti i drugi elementi na osnovu kojih se povećavaiznos plata i drugih stalnih primanja, kao što su npr. topli obrok i regres, koje su donete za vreme primene ovog zakona.

Očekujemo da kao odgovorni socijalni partneri iznađemo rešenje za nastalo stanje i zajednički iznađemo utvrđivanje zakonske regulative za zarade zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Srbiji.

Ovaj zahtev koji je predat Vladi Republike Srbije u utorak, 05. decembra u 12.00 časova na otvorenoj sednici Glavnog odbora Sindikata Nezavisnost ispred zgrade Vlade, svojim prisustvom podržali su Sindikati Radio Televizija Vojvodine i Srbije, Sindikati kulture i informisanja i Sindikat lista Mađar So.

Custom Search