Izložba božićnjaka

Pon, 11.12.2017 - 19:53 -- nada.sudarevic

U organizaciji Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“, 9. prosinca otvorena je XXI. izložba božićnjaka u Predvorju Gradske kuće u Subotici. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića. Izložba je okupila veliki broj izlagača, kao i mnogih zainteresiranih za ovu lijepu tradiciju Hrvata u Bačkoj. Izložbi su nazočile i brojne časne sestre i svećenici.

Program je započela ženska pjevačka skupina HKPD „Matija Gubec” iz Tavankuta izvođenjem prigodne adventske pjesame, pod ravnanjem profesorice Tamare Štricki Seg. Nazočne je pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“. U svom obraćanju izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo „Ivan Antunović“ surađuje na izložbi božićnjaka.Predsjednik Ivanković Radak na osobit način izrazio je zahvalnost svim domaćicama koje su pravile božićnjake, od najmlađih do najstarijih. Citirajući riječi Pape Franje, vlč. dr. Ivanković Radak naglasio je kako kroz jaslice i božićno drvo Bog progovara simboličkim jezikom koji omogućuje veću vidljivost isusktva Isusova rođenja. U jednostavnosti jaslica nalazimo i razmatramo Božju nježnost.Jaslie su sugestivno mjesto na kome promatramo Isusa, koji preuzimajući na sebe ljudsku bjedu, poziva da i mi to činimo kroz milosrdna djela. Na kraju svog pozdravnog obraćanja, vlč. dr. Ivanković Radak zaključio je kako su božićnjaci znakoviti primjer jednostavnosti i Božje blizine.

Izložbu je otvorio fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici, ovogodišnjeg dobitnika jednog od nagrada Društva „Ivan Antunović“. Fra Zdenko Gruber poručio je nazočnima kako je advent vrijeme kada su vjernici pozvani ići ka Gospodinu koji im dolazi u susret, na svetoj misi, ali i u prilikama svakodnevnoga života i ljudima s kojima dijele ovaj život. Isus je na salašu – u našoj svakodnevici – u svakodnevici ljudi ovoga kraja – i Isus dolazi u našu svakodnevicu blagosloviti nas i donijeti nam radost, radost Božića, radost Boga-s-nama! Važna poruka božićnjaka i Božića jest da Bog želi okupiti obitelji u zajedništvu. Prihvaćanje drugih koji nam dolaze u susret donosi duboku radost kazao je fra Zdenko Gruber u svome nadahnutom obraćanju. Fra Zdenko Gruber poželio nazočnima sretan i blagoslovljen advent i blagoslovljen Božić, blagdan Božje radosti i blizine i proglasio XXI. Izložbu božićnjaka otvorenom.

Na koncu programa pjevačka skupina HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta izvela je tradicionalne boži

ne pjesme Bunjevaca-Hrvata u ovim krajevima, Ajte bra

o da iđemo i Sri

na noć je prispila, koje se i danas rado pjevaju.

Program je vodila Lucija Ivanković Radaković. Po završetku programa, Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ uručila je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.

Uz izložene boži

njake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a „Bunjeva

ko kolo“ iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta s kojima Društvo „Ivan Antunović“ njeguje dobru suradnju.

Boži

njaci se mogu pogledati radnim danom do 15. prosinca u Predvorju (Vestibilu) Gradske kuće u Subotici.

 

Autor teksta: 
Custom Search