Rezultati akcije Selu u pohode

Kategorija: 

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica su nastavili i u 2017. godini sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Već sedam godina se organizuju ove akcije sa ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja. U 2017. godini je organizovana svakog meseca po jedna akcija, a posećene su sledeće mesne zajednice: Čantavir, Bikovo, Bajmok, Novi Žednik, Đurđin, Mala Bosna, Graničar, Hajdukovo, Palić, Verušić, Donji Tavankut i Peščara.

Lekari, medicinske sestre i nutricionista subotičkog Zavoda su merili telesnu visinu i težinu, te određivali stepen uhranjenosti (BMI-indeks telesne mase). Lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica su merili krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, a u nekoliko mesnih zajednica radili i pregled dojki. Ove godine je intenziviran edukativni rad u vrtićima i OŠ pa su zaposleni Zavoda održali u 3 OŠ po 2 radionice na temu pravilne ishrane sa 151 učenikom nižih razreda (u Novom Žedniku, Donjem Tavankutu i Peščari). Na Bikovu su u vrtiću održane 2 radionice sa predškolcima na temu ljudskog tela i zdravlja.

Zaposleni Zavoda su u toku 12 akcija 2017. godine pregledali 427 odraslih osoba, 276 žena (64,6%) i 151 muškarca (35,4%). Na preglede su dolazili uglavnom stariji sugrađani. Gotovo polovina pregledanih je starija od 65 godina (48,9%), oko 20% pregledanih je u dobi od 18 do 55 godina i 30% uzrasta 56 do 65 godina. Prosečna starost pregledanih je 63,9 godina. Prosečna vrednost BMI kod muškaraca je 28,31kg/m 2 i viša je nego kod žena (28,06kg/m 2 ). Veći procenat muškaraca (72%) nego žena (59%) ima predgojaznost (vrednosti od 25-30kg/m 2 ) i gojaznost I stepena (vrednosti od 30-35kg/m 2 ). U većem procentu žene imaju zastupljeniju gojaznost II i III stepena (vrednosti BMI veće od 35kg/m 2 ) – 11% žena i 7% muškaraca. Sa starošću raste i broj gojaznih, ipak najstariji nisu i najgojazniji. Najviše vrednosti BMI imaju osobe od 46 do 55 godina (28,55kg/m 2 ) i od 56 do 65 godina (28,57kg/m 2 ).

Uzroci loših rezultata naših sugrađana delom su posledica starenja, ali pre svega prisutnih navika u ishrani i fizičkoj neaktivnosti i uopšte stilu života.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine najlošije navike u ishrani imaju stanovnici Vojvodine: 60% jede najviše beli hleb, životinjske masti koristi 31%, svakodnevno jede voće samo 43%, a povrće 51% (u zemljama EU 62% jede voće, a 63% povrće). Prema istom istraživanju stanovnici Srbije u proseku sede 5 sati dnevno. Ne razmišlja o zdravlju pri izboru načina ishrane 20% stanovnika Srbije, a 23,8% stanovnika Vojvodine. Tek svaki 5 gojazni u samoproceni sebe vidi kao gojaznu osobu. Ono što zabrinjava je trend porasta gojaznosti i kod odraslih i kod dece u kontinuitetu od 2001. godine, a brojni parametri zdravlja su lošiji u ruralnim sredinama i u Vojvodini.

Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Potrebno je podići nivo znanja o pravilnoj ishrani i motivisati što mlađe da usvajaju zdrave životne navike. Za promenu ponašanja je neophodna i promena uverenja i stavova.

Promene su moguće, to možeš i ti! Proveri svoje faktore rizika i menjaj ponašanja u korist očuvanja i unapređenja zdravlja.

Custom Search