50 godina od osnivanja Omladinske umetničke kolonije Čurgo

Uto, 19.12.2017 - 15:20 -- darko.kovacevic

Srdačno pozivamo Vas i Vaše prijatelje na otvaranje izložbe 50 godina od osnivanja Omladinske umetničke kolonije „Čurgo“ koje će se održati 21. XII 2017. u 17 časova, u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Subotica. Izložbu će otvoriti Karolj Dudaš i Milovan Miković, uz nastup člana Kulturno umetničkog društva „Ludaš Maći“ sa Ludaša.

Pozdravna reč: Ljubica Vuković Dulić i Olga K. Ninkov, autorke izložbe.

Na izložbi je predstavljen rad Omladinske umetničke kolonije „Čurgo“, koja je postojala od 1967. do 1973. godine, a osnovana je u Čurgou na obali Ludoškog jezera. Izložba obuhvata četrdeset slika i crteža članova kolonije (dvojice osnivača, Šandora Toroka i Ištvana Tereka, te Mikloša Biroa, Hunora Đurkoviča, Janoša Mađara, Šandora Kerekeša, Tibora Petrika, Andraša Šiškovskog i Ištvana Žakija) iz vremena njenog rada, kao i dokumentarne fotografije Lasla Dormana i štampanu građu. Deo eksponata potiče iz privatnog vlasništva, a drugi deo iz fonda Gradskog muzeja Subotica, te Gradskog muzeja u Senti i Savremene galerije Subotica. Izložbu prati katalog sa studijom autorki izložbe, Ljubice Vuković Dulić i dr Olge K. Ninkov. Publikacija daje prikaz istorije ove umetničke asocijacije, kao i grupe iz koje je nastala i kojoj se 1978. godine pridružio i Đerđ Boroš. Omladinska umetnička kolonija „Čurgo“ je potekla iz Tribine mladih i imala je razgranatu izlagačku delatnost i van gradskih sredina, te etabliranih galerija, naročito 1968. i 1969. godine. „Čurgo“ je bila prva omladinska likovna kolonija i prva kolonija u Subotici i užoj okolini koja je trajala duži period. Umreženje „Čurgo“-a na mapu likovnih kolonija pokazuje i njegovo izlaganje na VIII likovnom susretu 1969, tačnije na izložbi „Slikarstvo u umetničkim kolonijama Jugoslavije”. „Čurgo“ nije imala definisan određeni likovni program, osim ideje o potpunoj slobodi likovnog izražavanja, što se odrazilo i u
različitim stilskim izrazima od realizma, enformela, pop-arta, nadrealizma do apstrakcije, ali pretežno u klasičnoj formi slikarstva i grafike. Balint Sombati, jedan od članova subotičke konceptualne grupe Bosch+Bosch, sa kojom je kolonija uporedo postojala od avgusta 1969. godine, smatra da je jedan od najvažnijih momenata u aktivnosti „Čurgo“-a u vaskrsavanju duha zajedništva, koja je širom sveta pustila koren u smernicama generacije Vudstoka – hipi društva i andergraund kulture.

Izložba Gradskog muzeja Subotica biće otvorena i tokom februara sledeće godine.

Custom Search