Karijera #za5 u Subotici, za preduzetnički korak mladih

Pet, 22.12.2017 - 15:19 -- darko.kovacevic

U sredu 20. decembra u Subotici je predstavljen projekat „Karijera #za5“, u Studentskom domu „Bosa Milićević“ u Subotici. „Karijera #za5“ se realizuje u okviru velikog nacionalnog projekta za mlade „Budućnost #za5“. Kako se projekat tiče mladih i preduzetništva, pokušali smo da pokupimo što više informacija od Maje Josić, koordinatorke projekta „Budućnost #za5".

Upoznajte nas sa događajem "Karijera #za5" u Subotici.

Ovom prilikom su se studentima subotičkog univerziteta predstavile liderske kompanije koje posluju u Srbiji, kao što su Philip Morris Operations i EcoNomic Expert Community Association (ENECA), Norma Group, Atlantic Grupa, IKEA, Infostud, kao i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije. Pored upoznavanja sa potencijalnim poslodavcima, studenti su imali mogućnost da odlože svoj CV i da se na taj način nađu u jedinstvenoj bazi potencijalnih zaposlenih svih kompanija koje su uzele učešće u projektu. Studenti koji su kod sebe prepoznali preduzetnički potencijal, bili su u prilici da čuju kako svoju ideju mogu da pretvore u biznis, šta je sve potrebno za takav poduhvat i kako da se informišu o otvorenim konkursima koji podržavaju započinjanje sopstvenog poslovanja. Tokom edukativnih radionica i neformalnog razgovora sa predstavnicima kompanija, studenti su se upoznali sa tehnikama i veštinama kako da se spreme za razgovor za posao, kako da napišu CV i kako da koriste društvenu mrežu LinkedIn.

A to je deo nacionalnog projekta za mlade „Budućnost #za5"?

„Budućnost #za5“ je veliki nacionalni projekat, koji ima za cilj edukaciju, osnaživanje mladih ljudi i promociju neformalnog obrazovanja. Projekat je pokrenuo „Centar E8“ uz stratešku podršku „Unije srednjoškolaca Srbije“, a finansijki podržala Coca-Cola Fondacija, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Privredne komore Srbije. Razlog za pokretanje projekta jeste želja da pomognemo mladima u ovom izazovnom vremenu na njihovom putu izgradnje ličnog i poslovnog razvoja, motivišući ih da budu proaktivni. U okviru projekta „Budućnost #za5“ mladima su dostupna interesantna predavanja predstavnika najuspešnijih kompanija koje posluju u Srbiji, zatim zabavne i edukativne radionice, kao i interesantne studije slučaja.

Kakve prilike leže pred mladim preduzetnicima danas?

Prema istraživanjima rađenim krajem 2015. godine, statistički podaci nam govore da je čak 43 odsto mladih, između 15 i 30 godina, u Srbiji nezaposleno i da mladi u proseku čekaju oko dve godine na njihovo prvo zaposlenje, što u mnogome utiče na ekonomski status ovih mladih ljudi, ali na samopouzdanje i dalji lični razvoj. Sa druge strane, samo 15 odsto mladih je potvrdilo da bi se odlučili na preduzetnički korak u budućnosti. Ono što jeste poruka koju mi želimo da prenesemo kroz projekat „Budućnost #za5“ jeste ta da je proaktivnost nekada ključna reč u lakšem i kvalitetnijem procesu unapređenja karijere i da na taj način mladi sami kreiraju pravac u kom će se dalje razvijati, kao poslovni mladi ljudi, odnosno kao budući lideri u našem društvu.

A kakve su prepreke?

Mladi se danas nalaze pred brojnim poslovnim mogućnostima, aki i izazovima, i baš zbog toga je neophodno da poseduju potrebne veštine i znanja kako bi razvoj karijere usmerili u pravom smeru. Današnji obrazovni sistem u Srbiji ne prati u potpunosti trendove koje
nameću sve zahtevnija inostrana, ali i domaća tržišta. U većini obrazovnih institucija još uvek nije uveden deo nastave koji bi mladima pružio mogućnost da se upoznaju i da steknu praktična znanja i veštine, koja su u današnjim modernim zanimanjima više nego potrebna. Projekat „Budućnost #za5“ se bazira na osnaživanju baš tih pet razvojnih segmenata, kao što su: rad, učenje, povezivanje, liderstvo i digitalizacija, omogućavajući mladima da prepoznaju realne potrebe ovog modernog doba. Jer, uz kontinuirano formalno, odnosno neformalno obrazovanje, mladima stoje na raspolaganju veći izbori – pronalaženje posla ili ostvarenje preduzetničkih planova.

Moramo li danas, mi ljudi, da se ponašamo kao roba, da bismo bili "tržišni" (npr. bili konkurentni na tržištu radne snage)?

Da je razvoj ličnih veština i rad na ličnom razvoju danas bitniji nego ikada ranije, najbolje se pokazuje u radu sa studentima diplomcima na programu „Karijera #za5“, koji se realizuje u okviru velikog nacionalnog projekta „Budućnost #za5“. Ovim programom želimo da motivišemo studente da na vreme treba da krenu da razmišljaju o razvoju svoje karijere, kao i da se što bolje informišu o izazovima koji ih očekuju u poslovnom okruženju i na tržištu rada. „Karijera #za5“ je odlična platforma koja mladima pruža mogućnost da se upoznaju sa politikama ljudskih resursa velikih kompanija i da na taj način dobiju potrebne smernice kako da rade na razvijanju karijere.

Zašto je LinkedIn (po vama) važna mreža?

Ova poslovna mreža postoji od 2002. godine i od tada je doživela neverovatnu ekspanziju. Uprkos tome, i dalje postoji veliki broj ljudi, naročito mladih, koji nisu upoznati sa potencijalom i benefitima koje LinkedIn može da im pruži. Ono što je predstavljeno studentima tokom „Karijere #za5“ su alati kako da koriste ovu poslovnu mrežu i da na taj način rade na daljem razvoju i unapređenju svoje karijere.

Ličnosti: 
Fotograf: 
Custom Search