Pomoć vjernika Katoličke crkve Subotičkoj općoj bolnici

Pet, 22.12.2017 - 23:49 -- darko.kovacevic

Odjel za genetiku Opće bolnice u Subotici bio je u nemogućnosti nabavke reagensa PB max karyotyping medimum. Genetski laboratorij u Subotici ne koristi ovaj reagens za ispitivanje beba u trudnoći već isključivo kod rođene djece s poremećajem psihofizičkog razvoja. Genetsko ispitivanje je konačna dijagnostika koja daje smjernicu za daljnji tretman djeteta.

Od srpnja mjeseca ove godine nastao je zastoj u nabavci reagensa preko bolnice zbog tendera za koji je rečeno da se mora čekati do druge polovine siječnja naredne godine. Preko dvadeset pacijenata čekalo je mjesecima. Djeca sa zastojem u psihomotornom razvoju nisu mogla na daljnji tretman jer se čekala genetska dijagnostika. Očajni roditelji zvali su svaki dan da pitaju kad će moći dati na ispitivanje njihovu djecu. Osim djece, ovi reagensi se koriste i za ispitivanje žena koje nemaju djecu, jer iz nepoznatog razloga dijete umire u majci tijekom trudnoće. Čekale su nestrpljivo reagens i dvije žene kojima je više puta umiralo dijete prije poroda i koje ne smiju planirati trudnoću dok ih se ne ispita, a silno žele dobiti dijete.

- Obratila sam se za pomoć nekim bogatim firmama, ali se nisu odazvali ili sam dobila odgovor da donaciju daju samo za uspješne sportaše. Hendikepirana djeca ne mogu ostvariti materijalnu dobit sponzoru i shvatila sam da im jedino Crkva može pomoći, - izjavila je prim. dr. sc. med. Jasmina Durković, voditeljica odjela za genetiku u Subotičkoj općoj bolnici, pedijatar, te supspecijalist kliničke genetike. - Obratila sam se Radi Mariji Bagarić, koordinatorici Udruge „Betlehem“, karitativnoj organizaciji vjernika Katoličke crkve, koja pomaže novorođenčadi, djeci, majkama. Odgovor sam dobila već sljedeće jutro da će prikupiti potrebna novčana sredstva i odmah uplatiti na račun, jer se ne smije dogoditi da ovakva djeca budu nezbrinuta, - dodala je dr. Durković.

Udruga „Betlehem“ se intenzivno zalaže za pravo na život djeteta od njegova začeća, ali i da svako dijete koje se rodi s poremećajem razvoja mora dobiti pomoć od prvog dana života.

- Humanitarna organizacija Katoličke crkve tražila je od mene obećanje da ću brinuti da svako dijete s poremećajem u razvoju bude rođeno. Obećanje sam dala. Od reagenasa koje smo dobili za trideset pacijenata ostat će u rezervi nekoliko (4) da se intervenira priliko poroda djeteta koje ima poremećaj u razvoju, - istaknula je dr. Durković. Cjelokupni tim odjeljenja genetike može sada u laboratoriju dovršiti tretman na djeci koja su mjesecima čekala na potrebni reagens.

Članovi udruge „Betlehem“ potpisali su ugorov o suradnji s direktorom Subotičke opće bolnice, dr. Slobodanom Puškarom i Gordanom Rudinski, tajnicom uprave, te novčani iznos za lijekove uplatili preko vlč. Dragana Muharema, bolničkog kapelana iz donacija članova Udruge. Na taj način barem malo će biti ljepši i sretniji Božić djeci u potrebi i njihovim roditeljima.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search