Novogodišnji prijem za predstavnike državnih organa

Uto, 26.12.2017 - 17:28 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford priredili su danas, u Velikoj većnici Gradske kuće, tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike državnih organa, privrednih društava, javnih i javno komunalnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Laban je rekao da je aktuelna gradska vlast u junu prošle godine obećala da će završiti svojevremeno započete kapitalne investicije i da su prvi konkretni rezultati bili vidljivi već u martu ove godine, kada je za saobraćaj otvorena prva deonica „Ipsilon kraka“, od petlje „Subotica-jug“ do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem.

– Investicija je obuhvatala rekonstrukciju petlje ‘Subotica-jug’, završetak saobraćajnice u dužini od oko jednog kilometra od petlje ‘Subotica-jug’ do ukrštanja ‘Ipsilon kraka’ sa Bikovačkim putem i izgradnju kružnog toka na ovoj raskrsnici. Vrednost izvedenih radova je oko 124 miliona dinara – rekao je Bogdan Laban.

Izgradnja dela deonice „Ipsilon“ kraka Koridora 10, od raskrsnice sa Somborskim putem, do raskrsnice na Bačkotopolskom putu, počela je 5. maja, a završena 31. jula, dva meseca pre ugovorenog roka, naveo je gradonačelnik i dodao da je izgrađeno oko pet kilometara puta i da je ukupna vrednost oko 224 miliona dinara.

– Radovi na izgradnji ’Ipsilon kraka' izvedeni su zahvaljujući podršci i rešenosti Vlade Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da se u narednih nekoliko godina taj veoma značajan projekat – započet pre nešto više od četvrt veka – konačno i realizuje – istakao je gradonačelnik Laban.

Kada je reč o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta, kazao je, zajedničkim radom i okupljanjem svih nivoa vlasti obezbeđena su sredstva u iznosu od 250 miliona dinara za finansiranje VII faze ovog projekta koja obuhvata završetak radova na fasadi novog dela objekta i završetak unutrašnjih radova na starom delu objekta bez završne obrade.

Naglasio je da se intenzivno radilo i na privlačenju investicija i širenju industrijske zone, da je u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ pogone proširila kompanija „Kontinental“, da je otvoren „Ametek biznis kampus“ i da je italijanska kompanija „Ondaplast“ kupila bivši objekat kompanije „Metro keš end keri“.

– Ova kompanija se od avgusta 2017. godine nalazi u okviru područja Slobodne zone 'Subotica'. U početnim fazama proizvodnje, ovaj investitor planira da uposli oko 100 radnika. Početkom septembra,  u privrednoj zoni, položen je kamen-temeljac za izgradnju fabrike 'Kaminada', prvog inostranog pogona ovog italijanskog investitora. U prvoj fazi izgradnje fabrike za termoplastičnu izradu kalupa biće podignut pogon od 3.000 kvadratnih metara. Investicija bi u narednih pet godina trebalo da dostigne vrednost od pet miliona evra, a planirano je zapošljavanje oko 120 ljudi – rekao je Bogdan Laban.

Podsetio je da su okončani radovi na izgradnji Carinskog terminala, da je u iinfrastrukturno opremanje Palića od decembra prošle do decembra ove godine uloženo oko 130 miliona dinara, da je počela realizacija projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ i da je ugovor o finansiranju potpisan na iznos donacije od 6,5 miliona evra.

- Na nama je da se i narednoj godini trudimo da donosimo odluke kojima ćemo omogućiti dalji i brži razvoj našeg grada i unapređenje života građana Subotice. Na nama je, takođe, da pružanjem pomoći građanima i njihovim porodicama, koje su u stanju socijalne potrebe, pokažemo brigu i društvenu odgovornost – podvukao je Bogdan Laban.

Tivadar Bunford je rekao da je za nama godina političke stabilnost, izrazito bitne na na svim nivoima u hijerarhiji političkih institucija u državi.

– Naše gradske institucije deo su tog harmonizovanog sistema, pa su upravo u atmosferi mira i stabilnosti mogle da rade u najboljem interesu građana Subotice. Pored toga što je bila stabilna, godina je bila i ekonomski uspešnija od prethodnih, budžetski dosledna, s obzirom da smo budžet usklađivali sa realnim okolnostima, preispitivali ostvarenja i uspostavili ravnotežu - istakao je Bunford.

Skupština je postupala racionalno, ocenio je Bunford, i dodao da se na redovnim i vanrednim zasedanjima odlučivalo o tačkama dnevnog reda u ritmu koji su diktirale potrebe naše zajednice i u skladu sa javnim interesom.

– Radili smo zakonito, blagovremeno i efikasno, racionalno odlučivali o svim predlozima iz našeg delokruga koji su na inicijativu ovlašćenih predlagača bili pred nama. Trudili smo se i uspeli u tome da ne stvaramo prevelike i nerazumne troškove. Zahvaljujem se za celogodišnji trud i rad svim odbornicima, predsednicima odborničkih grupa i svim stručnim službama Gradske uprave. Uveli smo elektronski sistem dostavljanja skupštinskog materijala odbornicima kojim smo uštedeli mnogo novčanih sredstava našoj zajednici – kazao je, između ostalog, Tivadar Bunford.

Autor teksta: 
Custom Search