Svečana dodela priznanja najboljim sportistima Subotice

Čet, 28.12.2017 - 01:37 -- dejan.vukovic

Najbolji sportisti Subotice za 2017. godinu su Davor Štefanek  u konkurenciji seniora, Tamaš Kajdoči među juniorima i Filip Mandović u konkurenciji pionira. Najbolji sportski klub je Rvački klub Spartak, sledi ženski fudbalski klub Spartak i Rukometni klub Spartak Vojput

Tradicionalna svečana dodela održana je u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće. Izbor najbolji sportista Subotice dodeljuje se od 1961. godine a u zajedničkoj saradnji Grada Subotice, Sportskog saveza Subotice i „Novih Subotičkih novina”. Žiri je sastavljen od ranijih osvajača ovog prestižnog priznanja koji je odabralo najbolje u 2017. godini

Na početku prisutne je pozdravio Nemanja Simović, član gradskog veća zadužen za sport i omladinu koji je čestitao svim sportistima. Nemanja je istakao podršku koju pruža lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom koja se trudi da sportistima omogući što bolje uslove za treniranje i nesmetano funkcionisanje. U poslednje vreme sve se više radi i na poboljšanju infrastrukture pa je pored već često pominjanih reflektora na gradskom stadionu sada red došao i na rekonstrukciju tj  promenu atletske staze na Gradskom stadionu. U toku je i obnavljanje sportskih terena na Paliću koji su već presvučeni novim asfaltom. 

Sportistima i svim prisutnima obratila se i Timea Horvat, zamenica gradonačelnika koja je takođe čestitala svima uspešnu sportsku godinu.  

U konkurenciji seniora nije bilo mnogo dilema, prvo mesto je i ove godine pripalo Davoru Štefaneku, rvaču Spartaka, koji je sezonu obeležio srebrnom evropskom medaljom. Štefanek je veoma uspešan i van strunjače, samo par sati pre početka izbora sportiste godine našeg grada jednoglasno je izabran za predsednika Sportskog saveza Srbije na izbornoj Skupštini koja je održana u Beogradu. Štefanek se po prvi put svojim sugrađanima obratio sa nove funkcije. Posebno se zahvalio Sportskom Savezu Subotice koji ga je kandidovao i bio stalno uz njega u toku izbora za novog predsednika Sportskog Saveza Srbije. Obećao je da će se boriti za bolje uslove i biti uz sportiste - Veliki sam borac, i uz elan i volju sa kojom sam osvajao  medalje upustiću se i u novu funkciju u borbu za bolje uslove svih sportista. Izuzetno mi je drago što sam večeras ovde u punoj sali odličnih sportista. Posebno me raduje kada vidim ove male uspešne pionire koji će primiti svoja prva priznanja, a koji me podsećaju na moj početak. Poručio bih svim sportistima da budu istrajni i da vredno rade i treniraju jer samo tako mogu da ostvare velike rezultate. 

Iz Rvačkog kluba Spartak stiže i drugoplasirani Aleksandar Maksimović, bronzani na Prvenstvu Evrope, dok je Martin Mačković, veslač Palića, trećeplasirani pošto je na Prvenstvu sveta za takmičare do 23 godine osvojio bronzanu medalju. Plakete najboljim seniorima dodelio je Nemanja Simović. 

Najbolji u juniorskoj konkurenciji je Tamaš Kajdoči koji je ove godine nanizao velike uspehe, među kojima je srebrna medalja na juniorskom Svetskom prvenstvu u dizanju tegova. Druga je Leontina Rogić, prvakinja Srbije i učesnik Svetskog prvenstva u umetničkom klizanju, dok je treće mesto pripalo rvaču Sebastijanu Nađu aktuelnom prvaku Srbije koji je krenuo stopama svojih starijih kolega osvajanjem petog mesta na Evropskom prvenstvu. Pehare najboljim juniorima dodelio je Vlado Tomić, direktor Subotičkih novina. 

Među pionirima istakao se teniser Filip Mandović koji je prvak Srbije i osvajač petog mesta na Evropskom prvenstvu sa reprezentacijom Srbije. Na drugo mesto plasirala se mlada Nina Šabić, gimnastičarka ženskog sokolskog društva Spartak koja je pionirska prvakinja Srbije a izuzetan je podatak da je osvojila peto mesto i na seniorskom prvenstvu Srbije. Po odluci žirija treće mesto pripalo je dizaču tegova Viktoru Hašku, prvaku Srbije i državnom rekorderu u kategoriji do 15 godina. Najboljim pionirima pehare je podelio Nikola Stantić, urednik sportske strane Subotičkih novina. 

Izabrani su i najbolji sportski kolektivi. Prvo mesto pripalo je Rvačkom klubu Spartak koji je ove godine osvojio 24. titulu bez izgubljenog meča. Drugi je ženski fudbalski klub Spartak, prvaci Srbije i osvajači Kupa, dok je treće mesto pripalo Rukometnom klubu Spartak Vojput, finalisti Kupa Srbije i osvajaču četvrtog mesta u plej ofu Super lige. Priznanje ekipama dodelio je Goran Marinković, generalni sekretar Sportskog Saveza Subotice. 

Posebna priznanja podelio je Sreten Damnjanović, predsednik Upravnog Odbora Sportskog Saveza Subotice a zaslužili su ih Stipan Vert za 55 godina u sportu Subotice, Luka Andrašić - Prvak Evrope za osobe sa invaliditetom sa reprezentacijom Srbije, Nikola Kalinić koji je osvojio EvroLigu sa košarkaškim klubom Fenerbahče,  Nenad Pavković, vlasnik tri svetska rekorda u ronjenju, Ištvan Horvat osvajač tri titule državnog prvaka u streličarstvu u 2017 g (3D, Fild i parastreličarstvo),  Sekcija veterana Atletskog kluba Spartak za osvojen veliki broj medalja na međunarodnim veteranskim takmičenjima i Damir Petković odbojkaški trener više reprezentativki u raznim selekcijama. 

Spisak dobitnika:

PIONIRI

  1. Filip Mandović - tenis
  2. Nina Šabić - gimnastika
  3. Viktor Haško - dizanje tegova
  4. Aleksandar Čokić - stoni tenis
  5. Oliver Sabo Rac – tenis
  6. Adrijan Feldeždi - rvanje
  7. Maksim Puškar - atletika
  8. Nikolina Perčić – biciklizam
  9. Miona Petra Knežević – mačevanje
  10. Romeo Juđak - gimnastika

JUNIORI

  1. Tamaš Kajdoči - dizanje tegova
  2. Leona Rogić - umetničko klizanje
  3. Sebastijan Nađ – rvanje
  4. Barbara Batinić - odbojka
  5. Katarina Jović – odbojka
  6. Kristijan Juhas – tenis
  7. Nora Bognar - Sportsko penjanje
  8. Janko Ivetić – rvanje
  9. Kristina Boja – jedrenje
  10. Jovana Vukas - atletika

SENIORI

  1. Davor Štefanek – rvanje
  2. Aleksandar Maksimović - rvanje
  3. Martin Mačković – veslanje
  4. Andrej Barna – plivanje
  5. Ervin Rožnjik - dizanje tegova
  6. Dijana Šefčić – atletika
  7. Jovana Đurić – plivanje
  8. Vladimir Abadžić – rukomet
  9. Marko Kljajić – mačevanje
  10. Branislav Mukić - konjički sport

KLUBOVI

  1. Rvački klub Spartak
  2. ŽFK Spartak
  3. Rukometni klub Spartak Vojput

POSEBNA PRIZNANJA

  • Stipan Vert - 55 godina u subotičkom sportu. Trener KDT Spartak i reprezentacije Srbije
  • Luka Andrašić - Prvak Evrope za osobe za osobe sa invaliditetom sa reprezentacijom Srbije
  • Nikola Kalinić - Osvojio Ligu Evrope sa košarkaškim klubom Fenerbahče
  • Nenad Pavković - Vlasnik dva svetska rekorda u ronjenju
  • Ištvan Horvat -tri titule državnog prvaka streličarstvu u 2017 g (3D, Fild i parastreličarstvo)
  • AK Spartak – sekcija veterana - osvojili veliki broj medalja na Međunarodnim veteranskim takmičenjima
  • Damir Petković - trener 7 reprezentativki u raznim selekcijama

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search