Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Uprkos padu Gabor uspešno završio treću etapu

Pon, 08.01.2018 - 23:01 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Na prestižnom Dakar reliju danas je vožena 3 etapa od Pisca do San Juan De Marcona u Peruu ukupne dužine od 502 kilometra sa specijalom od 295 km. 

Subotičanin Gabor Sagmajster uspešno je okončao i treću etapu, iako je imao određenih problema koje je izneo nakon ulaska u cilj - Bilo je dobro danas, iako je bilo dosta toplo. Dobro sam vozio i kada sam obišao skoro dvadeset takmičara oko sedamdesetog kilometra sam upao u neku rupu. U tom momentu nisam bio ni svestan da li ću moći sam da izvučem motor ili ću morati da čekam neku pomoć od automobila ili kamiona. Današnja staza je bila dosta teška, puno peska i velika prašina što je otežavalo vožnju. Morali smo da pređemo velike dine. Pao sam dva puta, ali bez posledica. Pesak je bio jako mekan, ukopao se prednji točak pa kada sam stisnuo blago kočnicu preleteo sam preko volana. Osećam se dobro, jedva čekam da uđem u kamp da se istuširam, odmorim i  spremno dočekam četvrtu etapu. 

Pobednik treće etape je australijanac Sunderland koji je bio ubedljiv i preuzeo vodstvo u generalnom plasmanu iako je juče bio na 6 poziciji. Drugi sa 3 minuta zaostatka bio je argentinac Benavides koji vozi motor marke Honda, dok se na trećem mestu našao amerikanac Brabec sa skoro 4 minuta zaostatka. Do sada vodeći Bort Bareda imao je određenih problema na trećoj etapi pa je u cilj ušao kao dvadeset osmi sa zaostatkom od preko 27 minuta zbog čega je u generalnom plasmanu pao na 14 poziciju.  

Sagmajster je odlično započeo treću etapu. Nakon prve merne tačke bio je 117, nakon čega je ušao u odličan ritam i vrlo brzo se popeo na 60 poziciju. Usledio je pad u veliku rupu što ga je koštalo boljeg plasmana pa je etapu završio na 105. mestu. 

Sutra se vozi četvrta etapa sa specijalom dužine 330 km, koja je takođe kružna sa startom i ciljem u San Juan De Marcu. Takmičare očekuje jedna od najdužih sekcija po pesku u istoriji Dakara, punih 100 kilometara po dinama svih veličina.   

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Subotičanin Gabor Sagmajster sinoć je uspešno okončao najprestižniji reli na svetu. Izuzetno težak 40. Dakar reli završio je na 79. poziciji i osmi put se našao na pobedničkom postolju u svom 11 nastupu na Dakar relijima. 

Sama činjenica da je u ovogodišnjoj trci odustalo više od  40 posto takmičara dovoljno govori o težini samoga relija. Uprkos problemima koje je imao u proteklih 14 etapa i sudara sa automobilom kada mu je povređeno koleno Sagmajsterova velika volja i upornost su ga dovele do cilja. Poslednju etapu završio je na 78. mestu sa zaostatkom od 39 minuta iza najbržeg Kevina Benavidesa iz Argentina. Na kraju Dakar je završio na 79 poziciji, što ge je među privatnim ekipama svrstalo na13. mesto. 

Pred samo proglašenje i odlazak na promocijui svih učesnika koji...

detaljnije
Post date: Ned, 21.01.2018 - 11:16

Gabor Sagmajster uspešno je prebrodio i 13 etapu na prestižnom četrdesetom po redu Dakar reliju, uprkos povredi kolena i velikih bolova koje su ga pratile tokom ove etape.  

Trinaesta etapa je bila izuzetno duga od čak 907 kilometa sa specijalom dužine 424 kilometra po predelima Argentine od San Huana do Cordobe. Bila je ovo etapa sa tri vrste podloge, prvo su se takmičari susreli sa peščanim dinama San Huana, zatim je deo bio po kamenitom predelu da bi se etapa završila sa brzinskim delom. Jedini predstvanik iz Srbije, Gabor Sagmajster susreo se sa ozbiljnim problemima u ovoj etapi koji je na stazu krenuo u 7 ujutru da bi u bivak stigao posle ponoći. Povredio je koleno nakon sudara sa automobilom i tek ujutru će se znati ozbiljnost povrede, ali poznajući rešenost i veliku volju...

detaljnije
Post date: Sub, 20.01.2018 - 10:12

Ovogodišnji Dakar pokazao se kao izuzetno težak za sve takmičare. U dosadašnjih deset etapa odustao je veliki broj takmičara, međutim subotičanin Gabor Sagmajster i dalje se nalazi u sedlu svog motora marke KTM, pomalo umoran, ali sigurno vozi ka cilju.

Koliko je teška staza pokazuje i činjenica da je u konkurenciji motora startovalo 140 takmičara a do sada je već odustalo preko pedeset. Današnje 11 etapa vožena je u Argentini od Belena do Chilecita u ukupnoj dužini od 485 km sa specijalom dužine 280 kilometara. Ova etapa je bila specifična jer vozači nisu imali nikakvu tehničku pomoć. Servis motora i eventualne popravke morali su sami da urade.

Stazu je najbrže prošao australijanac Price za nešto više od četiri sata. Drugi je bio argentinac Benavides sa minut ipo...

detaljnije
Post date: Čet, 18.01.2018 - 00:04

Gabor Sagmajster odlično napreduje na Dakar reliju. Uspešno je okončao i 8 etapu koja je bila najduža na ovogodišnjem Dakaru dužine od 500 km. 

Etapa je bila izuzetno teška pošto se vozilo na visokim nadmorskim visinama Bolivijskih visoravni na preko 2800 metara po kišovitom vremenu.  Sagmajster je imao određenih problema sa kočnicama i sa kvačilom motora, ali se to nije značajno odrazilo na njegov plasman. Etapu je završio na 84 poziciji čime je u generalnom plasmanu trenutno na 89. poziciji. 

Pobednik etapa je francuz Meo koji je na motoru marke KTM specijal prešao za 5 sati i 24 minuta. Drugi je amerikanac Brabec sa minutom zaostatka dok je treći bio australijanac Price sa skoro tri minuta zaostatka. U generalnom plasmanu  Vodi Van Beveren koji vozi Yamahu a samo 22...

detaljnije
Post date: Pon, 15.01.2018 - 23:11

Nakon zasluženog odmora tokom slobodnog dana koje su takmičari proveli u glavnom gradu Bolvije u gradu La Paz na preko 4000 metara nadmorske visine, danas je nastavljen Dakar reli sedmom etapom.

Bila je ovo jedna od najdužih etapa sa ukupno 727 kilometara od kojih je specijal bio 425 kilometara. Gabor Sagmajster uspešno je okončao i današnju etapu zauzevši 92 mesto sa zaostatkom od 4 sata i 18 minuta u odnosu na pobednika Borta Barede, koji se novim etapnim trijumfom popeo na treće mesto u generalnom plasmanu. Drugi je bio Van Beveren, trenutno vodeći u generalnom plasmanu dok je treće mesto pripalo argentincu Benavidesu na motoru marke Honda.

U generalnom plasmanu vodi Van Beveren na Yamahi a slede ga dva vozača na Hondi, Benavides koji zaostaje nešto više od 3 minuta i...

detaljnije
Post date: Ned, 14.01.2018 - 01:15