Nacionalni dan bez duvana - Ostavite cigarete

Sre, 31.01.2018 - 14:00 -- darko.kovacevic

Povodom svetskog dana protiv pušenja, obaveštavamo javnost da je napravljena aplikacija za podršku ostavljanju cigareta. Aplikacija je namenjena za mobilne telefone sa androidom i prva je takve vrste kod nas u Srbiji. Autor je lekad, spec. socijalne medicine iz Loznice dr Darko Tešmanović. Toplo je preporučujem i predlažem da je preporučujete svima, a posebno mladima :-)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.darko.ostavitecigarete

31. JANUAR – NACIONALNI DAN BEZ DUVANA “ODRASLI PUŠE I MENE GUŠE!”

Statistički podaci:

  • Više od 7 miliona ljudi svake gdine umre zbog korišćenja duvana, od čega 890000 smrtnih slučajeva je povezano sa izloženošću duvanskom dimu.
  • Učestalost pušenja je najviša u evropskom regionu gde 26% stanovništva puši, a 13 miliona ima zdravstvene probleme izazvane pušenjem (2015.god.).
  • Preko 40% dece sveta ima najmanje jednog roditelja koji puši. Statistike kažu da gotovo polovina dece u svetu redovno udiše vazduh zagađen duvanskim dimom na javnim mestima.
  • U Srbiji je učestalost pušenja veća od proseka evropskog regiona. Podaci iz poslednjeg Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije (2013.god.) pokazuju da 34,7% odraslog stanovništva puši svakodnevno ili povremeno, od toga 37,9% muškaraca i 31,6% žena.
  • Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana kod mladih uzrasta 13-15 godina u Srbiji (2013.god.) pokazuju da 1 od 10 učenika puši cigarete, sada više devojčica (13,3%) nego dečaka (12,7%). Rezultati ovog istraživanja ukazuju i na visoku izloženost mladih duvanskom dimu jer je 63% učenika izloženo duvanskom dimu u svojoj kući, a 61% u zatvorenim javnim prostorima.
  • Rezultati VIII istraživanja o efektima primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu (2017.god.) pokazuju da u manje od petine domaćinstava (16%) pušenje nije dozavoljeno, dok je u u čak 39% domaćinstava pušenje dozvoljeno u svim prostorijama što je manje u odnosu na raniji period. Oko tri četvrtine punoletnih građana Srbije je izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja/rođaka (76%), a više od trećine (34%) na poslu uprkos zabrani pušenja na radnom mestu. Oko 73% građana je izloženo duvanskom dimu na mestima na koja izlaze. Skoro svakom drugom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu bez obzira gde je izložen. 84% stanovnika podržava važeći Zakon, a samo 11% smatra da se u potpunosti poštuje. Više od trećine stanovnika Srbije misli da bi trebalo u potpunosti zabraniti pušenje ili ostaviti mogućnost pušenja u fizički odvojenim prostorijama u ugostiteljskim objektima. 79% se zalaže za zabranu pušenja na dečijim igralištima, 48% na otvorenim sportskim terenima, a 40% u parkovima i 85% u kolima gde je prisutna maloletna osoba. Svaki četrnaesti stanovnik je probao elektronsku cigaretu (7%) - svaki drugi zbog radoznalosti (60%), 16% kao zamenu za smanjenje i 15% za odvikavanje od pušenja. 74% stanovnika smatra da su štetne i 64% smatra da e-cigaretu treba regulisati na isti način kao i upotrebu drugih duvanskih proizvoda. U Srbiji je zabranjeno reklamiranje e-cigarete od 2016. godine, ali je potrebno regulisati i druge aspekte upotrebe e-cigarete.

Lekari upozoravaju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi i bezbedan nivo korišćenja duvanskih proizvoda, kao ni bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu. Izloženost duvanskom dimu i kod nepušača može da izazove rak, bolesti srca ili bolesti pluća. SZO traži od svih zemalja da radna i javna mesta budu potpuno bez duvanskog dima, uključujući i ugostiteljske objekte.

U cilju zaštite stanovništva od štetnih posledica izazvanih duvanskim dimom, jasno proizilazi da je potrebno unaprediti postojeću zakonsku regulativu i u Srbiji. Neophodna je izmena Zakona koja treba da predvidi uvođenje potpune zabrane pušenja na svim javnim mestima bez izuzetaka, uključujući ugostiteljske objekte. Takođe, je važno primenjivati i sve ostale efikasne i proverene mere kontrole duvana iz tzv. moćnog paketa mera M-POWER koje su dovele do poboljšanja zdravlja stanovništva u zemljama koje ih primenjuju duže od decenije. One uključuju
povećanje cena i akciza duvanskih proizvoda, uvođenje slikovnih upozorenja na pakovanjima, zabranu reklamiranja i sponzorstva i pružanje podrške za odvikavanje od pušenja.

Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine
Načelnik Centra za promociju zdravlja

Custom Search