Mali sajam semena u Starom Žedniku

Sub, 10.02.2018 - 23:04 -- nikola.tumbas
Sela će nestati ako za mlade ne postoje uslovi za život
Sela će nestati ako za mlade ne postoje uslovi za život
Florian Farkaš o obradi zemlje
Florian Farkaš o obradi zemlje
Džamil Džavić preporuke sa Sajma semena u Žedniku
Džamil Džavić preporuke sa Sajma semena u Žedniku

U subotu 10.2.2018.god u Starom Žedniku održan je VII “Mali sajam semena” u organizaciji Z.Z. STO-VET. (http://www.stovet.rs/)
 

Na sajmu je prisustvovalo 11 semenskih kompanija,pet hemiskih kuća i četiri predstavnika najvećih vodećih proizvođača đubriva.

Pored njih podršku sajmu svojim prisustvom su dale dve osiguravajuće kuće, dve banke i jedan distributer nafte. Sve kompanije su predstavile svoj prodajni program za 2018.god. koji će zemljoradnici moći da kupe u zemljoradničkoj zadruzi STO-VET.

Po rečima organizatora Džamila Džavića ciljevi sajma su u potpunosti ostvareni: Uspostavljen je i obnovljen kontakt između seljaka i predstavnika svetskih kuća iz oblasti agrara što je jako važno za kvalitetnu implementaciju skupog repromaterijala u ratarsku proizvodnju.

Održano je interesantno predavanje Florijana Farkaš na temu “Savremena obrada zemljišta”.

Džavić je konstatovao da sela i dalje propadaju i nabrojao nekoliko stvari koje bi rešile ključne probleme zbog kojih mladi odlaze iz sela.

1) Postoji potreba za većim brojem kvalitetnih privatnih savetodavaca iz različitih oblasti. Savetodavci bi trebali da se finansiraju po principu osiguranja useva, seljak izabere koga hoće plati ga a država mu vrati 50%. Možda bi ovo trebalo da bude uslov za dobijanje subvencija. -Takva mera bi efikasno unapredile naše farmere a istovremeno bi zadržala deo intelegencije u ovoj oblasti u državi.

2) Neophodno je da se što pre napiše ZAKON O SELIMA - DA SELO BUDE SELO - a ne mesna zajednica ili neko prigradsko naselje. Zakon koji će garantovati mladim ljudima kompletnu podršku države u smislu da će u njihovom selu uvek imati ambulantu,školu,vrtić,poštu...inače svaka investicija u selu gubi smisao. (Kako da Mladi bračni par digne kredit i sagradi kuću ako nije siguran da će u selu postojati škola za decu?)

3) Kod izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta PRIORITET BI TREBALO DATI MLADIM PORODICAMA gde bi jedan od kriterijum bio BROJ DECE a ne samo broj krava ili svinja.

Nema sela bez seljaka ni seljaka bez zemlje ! Bogat seljak - bogata država !

 

Zemljoradnička zadruga STO-VET Stari Žednik se zahvaljuje svima i izlagačima i posetiocima koji su pomogli da se ideja održavanja sajma u našem selu ostvari.

I na kraju.... Zahvaljujemo se kolektivu osnovne škole "PIONIR"koja nam je i ove godine ustupila svoje prostorije.

Custom Search