DSHV visoko pozitivno ocijenio posjet Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj

Kategorija: 
Izvor: 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini visoko pozitivnim ocjenjuje nedavni dvodnevni službeni posjet predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, čiji je domaćin bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Takvo stanovište DSHV temelji ne samo na činjenici potrebe za otvorenom komunikacijom i suradnjom između najviših predstavnika vlasti dviju susjednih i proeuropski opredijeljenih država, čega je bolno nedostajalo u proteklih nekoliko godina, nego još više zbog naravi poruka koje su se tijekom posjeta čule, pozitivnih gesta koje su bile priređene te obostrane iskazane spremnosti za rješavanjem svih otvorenih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, pa tako i položaja nacionalnih manjina – Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

U tim okvirima i s takvim ishodima, unatoč nerazumijevanjima, pa i protivljenju dijela javnosti i političkih partija u objema državama, ovaj se odlično organiziran posjet mora okarakterizirati državničkim, a inicijatorici susreta, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, i srdačno čestitati na hrabrosti i uspješnom domaćinstvu! Jer, ovaj posjet, koji se dogodio u pravom trenutku, vjerojatno ima status ključnoga u najnovijem „resetovanju“ ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.

Hrvati u Vojvodini, to jest Srbiji, zadovoljni su i stoga što je jedan od njihovih narodnih prvaka, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, bio sastavnim dijelom službenog izaslanstva Republike Srbije. Na taj način, na simboličkom planu, priznata je važnost političkog predstavnika hrvatske zajednice ne samo kada je riječ o mjestu koje on zauzima u Republici Srbiji, nego koje treba imati i u ukupnim međudržavnim hrvatsko-srpskim odnosima. Također, kao član službenog izaslanstva, Tomislav Žigmanov je svojim sudjelovanjima na bilateralnim susretima i razgovorima tijekom Vučićevog posjeta Zagrebu bio u prilici izravno iznijeti većinu izazova i glavninu problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji – od pitanja zajamčenih mandata i razmjerne zastupljenosti Hrvata u državnoj upravi, preko problema u ostvarivanju manjinskih prava, pa do nerazvijene komunalne infrastrukture i povrata imovine, prije svega Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici.

To je privuklo ne samo posebnu pozornost predstavnika obaju državnih izaslanstava, nego su dobivena i čvrsta obećanja od strane predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se u Srbiji posvećeno raditi na njihovom otklanjanju i pozitivnom rješavanju, izričito spomenuvši okončanje poslova oko otkupa dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, povećanje financijskih sredstava za rad hrvatskih kulturnih udruga, poboljšanje komunalne infrastrukture u naseljima u kojima u većem broju žive Hrvati te uključivanje političkih predstavnika Hrvata u procese donošenja odluka. Kao posebno vrijednu gestu ocjenjujemo upućeni poziv predsjednika Vučića na službeni razgovor Tomislavu Žigmanovu za sljedeći tjedan, na kojemu će biti riječi o ukupnom rješavanju problema i poboljšanju društvenog položaja
Hrvata u Srbiji.

Ličnosti: 
Custom Search