Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Savez vojvođanskih Mađara postao član hrišćansko-demokratske unije

Kategorija: 
Izvor: 

Savez vojvođanskih Mađara postao član Centrističko-demokratske internacionale (CDI)

Centrističko-demokratska internacionala (CDI) okuplja političke stranke i organizacije desnog centra, koje propagiraju hrišćanske i humanističke poglede na svet. Njen cilj je promovisanje koordinacije i usklađivanja međunarodnih političkih aktivnosti, odnosno promocija demohrišćanskih principa. Sedište ove organizacije se nalazi u Briselu.

Glavni regionalni saradnici CDI-a u Evropskoj uniji su Evropska demohrišćanska unija, a u okviru nje u državama članicama Evropske unije Evropska narodna partija, u Americi Američka demohrišćanska organizacija.

Na osnovu jednoglasne odluke Izvršnog Odbora CDI-a SVM je postao član Centrističko-demokratske internacionale. Na ovaj način se stvorila mogućnost da SVM još uspešnije sprovede interese naših građana na evropskom, pa i globalnom nivou.

SVM je trenutno jedini član CDI-a iz Srbije. Članovi ove organizacije su između ostalih Fidesz iz Mađarske, RMDSZ iz Rumunije, CDU iz Nemačke i drugi.

Na zasedanju u Budumpešti je doneta odluka i o formiranju omladinske organizacije CDI-a.