Da li jabuka vredi koliko je platite?

Ned, 25.02.2018 - 17:03 -- nikola.tumbas

"Lepo" voće i povrće ima svoju cenu, i preskupo je za mnoge kupce. Nekolicina može sebi da prušti kupovinu nečega što je delicija, neuobičajeno je i ne potiče - ne raste kod nas, kao recimo pomelo i ananas, ali zašto je to slučaj sada i sa jabukom?

~300 din/kg! - jabuka sorte "Pink lady" na rafovima jednog supermarketa, a odmah do nje stanovita Kenzai, sa cenom od 279,99.

Na Mlečnoj pijaci kao upoređenje se mogu videti jabuke, sada većinom, sorte ajdared i greni smit, na oko, lepe uglačane (oko 50 din/kg) do manje lepih nivoa cene 20 din i onda i ovde imamo rekordera na jednoj tezgi, proizvođač koja drži do svog rejtinga 180 din/kg., za dve sorte jabuka.

I sad otpilike ide pitanje - Ko je to lud?

Pa niko, ali je možda dosta ljudi neobavešteno šta oni dobiju za svoj novac kada kupuju voće i povrće na pijaci ili bilo gde, na kraju krajeva.

Da li je to voće "zagađeno"?

Vesti obiluju sa informacijama o tome kako nam se vraćaju kamioni puni jabuka koji nisu proši granicu - sanitarnu inspekciju Rusije, a sećam se da ni o jabukama iz Poljske nisam čuo lepe vesti povodom iste kontrole. Šta se radi sa tim jabukama, gde to završi?

U razgovoru sa agronomom Nenadom saznajem da se kontrola robe na pijacama, recimo jabuka, više ne sprovodi kao nekada, kada je postojao sanitarni inspektor, (zadnji put to bilo 2001 - po rećima jednog prodavca na pijaci), već je ta odgovornost radi usklađivanja sa pravilima u EU preneta na proizvođača, (zakonom ukinuto a i smanjenim davanjima na zaštitu životne sredine učinjeno neodrživim) na njegovu dušu, tako da se kaže, jer on bi naravno trebao da brine o tome šta prodaje na pijaci ostalima, svojim sunarodnicima u okruženju.

U Rusiji za neke stvari očigledno država brine jer Nenad nastavlja - Analiza jabuke se podvrgava testu koji "čekira" nivoe nekih 400 agensa koji mogu naprave problem čoveku.

Država za sada ima ministarstvo (videti link) gde je navedeno šta je predviđeno da inspekcija prati i radi po ovom pitanju ( - http://www.minpolj.gov.rs/ministarstvo/sektori/sektor-poljoprivredne-ins... )

Do tada, kada nas preuzme EU i njeni dobavljači, mi naivni kupci (generacija koja se još seća SFRJ) dali smo svoje poverenje, verujemo u iluziju, da o tome neko vodi računa. - dodajem ja - A koliko bi koštala jedna analiza recimo jedne jabuke? - nastavljam razgovor - pa između 15.000 do 25.000 din. kaže Nenad.

- Pa to je neisplativo za pojedinca. Pre ću da kupim 100 kg Pink Lady jabuke od proverenog i pouzdanog proizvođača.

Postoje, na netu, mnogi prilozi kako utvrditi da li je nešto natopljeno sa previše pesticida. Najjednostavniji, od davnina poznat, način je da se voće, povrće "opere" pomoči i ostavi jedno vreme u vodi u kojoj je razmućena soda bikarbona. Što je voda mutnija to je znak da je na dotičnom plodu bio višak pesticida.

Uradio sam jedan takav test, sa slikama u prilogu.

Pokazalo se da je bistirna voda kod tri brendirane sorte jabuka ostala posle pola sata gotovo nepromenjena (Pink, Modi, Kenzai) što bi značilo da su tako da kažem "zdrave", dok su ostale tri jabuke pri kupanju zamutile vodu.

Spomenuti dvojac, ajdared & greni, sa pijace takođe je dao mutniju vodu.

I tako sada bar znate što skuplje to bi trebalo biti "zdravije"

Da li?

Ako vas interesuje pogledajte dokumentarac o najotrovnijem mesu ribe na svetu, norveškom lososu, koji se inače smatra specijalitetom, ovde - https://youtu.be/RYYf8cLUV5E

A karenca?

Šta je to, zašto se toliko spominje?

Pa ljudi, a i neki proizvođači & prodavci možda ne znaju. A kod onih koji znaju, potreba za novcem i većom ekonomskom isplativošću - profitu uglavnom prevagnu. Čast izuzecima, tamo se može razumeti visoka cena proizvoda.

Ali ne može se razumeti visoka marža kod preprodavca na veliko, koja ponekad dostigne neverovatne procente!

Znači - Karenca je vreme koje je potrebno da prođe od kada se nešto prska otrovima - pesticidima do momenta pre nego što se plod skine, ubere sa drveta i slično.

Najgore je jesti jabuku direktno sa drveta, jer prskana je i na drvetu je, neobrana je jer nije sazrela i karenca još nije prošla, drvo još obrađuje pesticid koji se "muva" po jabuci, jer jabuka je još živa - visi na drvetu. Kada se otkine, ubere, proces čišćenja od otrova nije završen i on ostaje u plodu koji biva odnet u hladnjače -  i kasnije stiže do kupca preko rafova i tezgi i čeka da ga neko svari...

Ličnosti: 
Custom Search