Sećanje na Albu Vidakovića

Ned, 11.03.2018 - 23:35 -- nikola.tumbas

Promocija Zbornika radova „Vidakoviću u čast“ sa Međunarodnog znanstvenog simpozija prigodom 100. obljetnice  rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u subotu, 10. ožujka u Muzičkoj školi u Subotici održana je promocija zbornika „Vidakoviću u čast“. Zbornik sadrži radove s Međunarodnog znanstvenog simpozija održanog 2014. godine prigodom 100. obljetnice  rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića. Ovaj simpozij pod imenom „Dani Albe Vidakovića“ s bogatim programom, kako onim koncertnim, tako i u okviru međunarodnog znanstvenog skupa i liturgijskom proslavom održan je u organizaciji Subotičke biskupije, Katoličkog društva „Ivan Antunović” iz Subotice,  Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Zagreba  i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika iz Zagreba.

 Zbornik pod naslovom „Vidakoviću u čast” tiskan je u veljači ove godine u nakladi Katoličkog društva „Ivan Antunović“ . U zborniku se nalazi devet znanstvenih radova u kojima su dotaknuta gotovo sva polja djelovanja i okolnosti u kojima je Albe Vidaković živio i radio, a uz radove koji tematiziraju njegov muzikološki rad na različitim područjima, nalaze se u zborniku i dva sjećanja na Vidakovića iz pera rođakinje i jednog njegovog učenika. Ovome su priključeni programi koncerata koji su održani tijekom ovih dana, da bi se dobio potpuniji uvid u raznovrsnost onoga što je izvedeno iz Vidakovićeva sakralnog, ali i svjetovnog opusa. U izdanju se nalaze i fotografije iz arhive Katoličkog lista „Zvonik“ na kojima su prikazani značajni trenuci  sa održanog simpozija. O muzikološkom, pedagoškom, skladateljskom i umjetničkom djelu Albe Vidakovića su pisali i govorili priznati stručnjaci.

Promociju zbornika otvorio je komorni zbor Collegium Musicum Catholicum izvođenjem Vidakovićeve skladbe Zdravo, Majko djevice pod ravnanjem maestra Miroslava Stantića.

Na početku večeri nazočnima se obratio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ prenijevši i pozdrave suorganizatora Dana Albe Vidakovića i predstavljanja ovoga zbornika; msgr. Ivana Penzeša, subotičkoga biskupa, prof. dr. Ante Crnčevića, predstojnika Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i s. Domagoje dr. Ruže Ljubičić, predsjednice Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Na osobit način vlč. dr. Ivanković Radak zahvalio se profesorici Dragani Nikolić, ravnateljici Muzičke škole u Subotici na gostoprimstvu, kao i govornicima, dr. Sonji Marinković, redovitoj profesorici na Katedri muzikologije Fakuteta muzičke umjetnosti u Beogradu te maestru Miroslavu Stantiću, uredniku zbornika. U svome obraćanju, istaknuo je kako je Crkva značajno doprinosila različitim oblicima kulture i umjetnosti, a na osobit način i crkvenoj glazbi.

Urednik izdanja je mo. Miroslav Stantić, zborovođa je i orguljaš u subotičkoj katedrali gdje vodi i katedralni zbor „Albe Vidaković“. Prigodom promocije zbornika, mo. Miroslav Stantić  kazao je kako je crkvena glazba XX. stoljeća nezamisliva bez lika i djela Albe Vidakovića. On je u svome izlaganju upoznao nazočne s životnim putom, glazbenom naobrazbom i djelovanjem Albe Vidakovića. Mo. Stantić  naglasio je kako je Albe Vidaković kao svećenik svoj skladateljski opus najviše ostvario skladajući duhovnu glazbu – mise, motete, oratorije, pučke i liturgijske popijevke, ne zanemarujući ni svjetovni opus – solo pjesme, kvartet za simfonijski orkestar... Muzikološki rad Albe Vidakovića ostvaren je objavljivanjem 60 studija i znanstvenih članaka.

Recenzentica zbornika, dr. Sonja Marinković kazala je kako je dirnuta povodom dolaska u najstariju muzičkih škola na ovim prostorima, a to je promocija ovog vrijednog zbornika radova. Dr. Marinković istaknula je plodan rad Albe Vidakovića koji se u određenom povijesnom trenutku može objektivno sagledati i valorizirati te da su Dani Albe Vidakovića organizirani u pravome trenutku. U svome izlaganju, dr. Marinković predstavila je radove koji se nalaze u zborniku „Vidakoviću u čast“, ukazavši na dobru koncepciju zbornika, koji u svojim radovima obuhvaća i tematizira bogat stvaralački opus Albe Vidakovića. Ona je kazala kako svestranost i nesebična zauzetost Albe Vidakovića trebaju biti izazov i poticaj za dalji rad i proučavanje.

Collegium Musicum Catholicum upotpunio je predstavljanje zbornika  izvođenjem Vidakovićeva  madrigala Kraj ćuprije, na stiihove Alekse Kokića.

Znanstveni radovi izloženi na simpoziju predstavljaju vrijedan doprinos rasvjetljavanju kompleksne umjetničke osobnosti Albe Vidakovića i s različitih aspekata prikazuju njegov veliki rad na usavršavanju crkvene glazbe. Njegov značaj velik je i za hrvatsku crkvenu glazbu, ali i za njegovu rodnu Suboticu u kojoj se na osobit način njeguje izvođenje njegovih skladbi. Naklada ovog zbornika važan je korak u nastavku proučavanja crkvene glazbe kao značajnog kulturnog fenomena, koji je od osobite važnosti za Hrvate u Srbiji, čiji je velikan, Albe Vidaković pridonio cjelokupnom vjerskom i kulturnom životu svojih suvremenika i ostavio za sobom značajan opus koji privlači i današnje muzikološke stručnjake.

photo&info: Klara Dulić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search