Mesec poštovanja džeza

Pet, 20.04.2018 - 08:02 -- darko.kovacevic
Profesori
Profesori
Profesori
Profesori
Blue Group
Blue Group
Blue Group
Blue Group
Iz principa
Iz principa
Iz principa
Iz principa

Koncert “Mesec poštovanja džeza” u organizaciji Udruženja građana “Jazzik" i Muzičke škole Subotica, u saradnji sa Dečjim pozorištem, održan je u četvrtak 19. aprila od 20 časova na sceni Dečjeg pozorišta. Na koncertu su nastupili subotički muzičari: "Trio Blue", Bend "Iz principa quintet" i učenici i profesori džez odseka Muzičke škole Subotica. Program je rezultat volje subotičkih muzičara da doprinesu džez muzici, svom gradu i sugrađanima poklone ovaj koncert. Sve se radi volonterski, sa lepim željama, dobrom voljom i nesebičnom ljubavlju prema muzici! Ulaz besplatan za sve ljubitelje džez muzike!

Mesec poštovanja džeza, svuda u svetu poznat kao Jazz Appreciation Month, nastao je 2001.godine na inicijativu institucije Smithsonian u Vašingtonu sa ciljem da obeleži i promoviše izvanrednu baštinu i istoriju džeza. Već sledeće godine, ideja se proširila brojnim drugim zemljama na ceo svet. Obeležavanje meseca džeza ima za cilj da podstakne i ohrabri ljude da učestvuju u džez muzici - da uče muziku, prisustvuju koncertima, slušaju džez muziku, čitaju knjige o džezu, i još mnogo toga. Ovim događajem odaje se počast džezu i njegovim velikanima kroz istoriju ali i poštovanje savremenom džezu, aktuelnim džez umetnicima, mladim talentima i budućim džez muzičarima kao i svim poštovaocima džeza kao umetničkog izražaja u muzici. Širom sveta, škole, organizacije, pa čak i vlade proslavljaju ovaj mesec raznim događajima poput besplatnih koncerata, obrazovnih programa na temu džeza, specijalnih emisija u medijima sa ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na nekadašnji i sadašnji značaj džez muzike i da se podstaknu muzičari, mediji, muzeji, institucije kulture, edukativne ustanove i šira javnost, da ponude program o džezu kako bi stimulisali savremenu džez scenu i negovali postojeću i potencijalnu publiku svih generacija.

Džez umetnici se poštuju širom sveta zbog svoje uloge u promovisanju slobode, kreativnosti i jedinstva kroz džez muziku, građanske inicijative i dijaloga čineći ih najvećim ambasadorima kulture. Godina 2018. je 17. godina proslave “JAM”-a, a ove godine “JAM” slavi odnos džeza i pravde gledajući izvan muzike, na transformativnu ulogu jazz-a u socijalnoj pravdi, pravima muzičara i jednakosti. Istaknuti umetnik za 2018. godinu je Norman Granz.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search