Filmsko veče - Prozor u dvorište

Pon, 23.04.2018 - 23:57 -- Savremena galer...

PROZOR U DVORIŠTE - Alfred Hičkok (1954)

 

U sredu 25. aprila od 19:30 časova u prostoru Savremene galerije Subotica održaće se projekcija filma PROZOR U DVORIŠTE britanskog reditelja Alfreda Hičkoka u okviru pratećih programa izložbe AMUSE ME, umetnice Ivane Ivković.

 

Jedan od najznačajnijih reditelja svih vremena čija se autorska karijera proteže od samih početaka nemog filma, preko pojave zvuka, boje, uključujući čak i faze eksperimentisanja sa 3D formatom, publiku je osvojio jedinstvenim filmovima ispunjenim neizvesnošću i napetošću koja će ostati njegov zaštitni znak. Hičkokove filmove krasi originalnost koju postiže stalnim ekperimentisanjem i potragom za novim sredstvima izražavanja. Iz tog razloga kod njega je uvek prisutna preciznost u kadriranju i montaži koji su postavljeni u službu građenja fabule, kao i misaone podloge filma.

 

PROZOR U DVORIŠTE gradi priču o profesionalnom fotografu Džefu koji usred nesreće biva prikovan za stolicu. Dane provodi promatrajući živote stanara preko puta svog prozora sve dok ne naiđe na sumnjivi splet okolnosti koji ukazuje na moguće ubistvo. Voajerski život glavnog junaka se kroz Hičkokovu kameru izjednačava sa voajerskim karakterom samog filmskog gledaoca uvodeći nas u svet napetosti i uzbuđenja do samog kraja filma. Vrhunska glumačka podela na čelu sa Džejmsom Stjuartom i Grejs Keli čine ovaj film nezaobilaznim klasikom i jednim od najvećih dela svetskog filma.
 

Uvodnu reč će održati Petar Mitrić, urednik programa Filmskog kluba Subotica, a ulaz na projekciju je slobodan.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Sre, 25.04.2018 - 19:30
Vreme održavanja - kraj: 
Sre, 25.04.2018 - 21:30
Kategorija: 
Custom Search