Za 24 časa studenti osmislili aplikaciju za aukcije i sajt za majstore

Sub, 28.04.2018 - 09:53 -- darko.kovacevic

U Subotici održan BizKod#3 - Za 24 časa studenti osmislili aplikaciju za aukcije i sajt za majstore

U Subotici je treću godinu za redom održano studentsko takmičenje za programere i ekonomiste BizKod, u organizaciji Infostud grupe. Učestvovalo je više od pedeset studenata, u četrnaest timova. U ovom dvostrukom hakatonu studenti Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta iz Subotice imali su na raspolaganju 24 sata da na najbolji način reše programerski ili poslovni problem koji su im zadali mentori iz Infostuda. Da je njihova ideja dovoljno dobra i primenjiva u poslovnoj praksi, studenti su posle neprospavane noći morali da uvere i žiri, a najbolji timovi osvojili su i lepe nagrade.

Prezadovoljan sam što smo od ideje koja je pre nekoliko godina nastala slučajno, uz piće, došli do takmičenja koje se već treći put dešava u Subotici i to na dve scene – IT i biznis. Ovo je sjajno iskustvo za sve. Za studente je šansa da rade praktične stvari, slušaju i uče od mentora, prihvate različito mišljenje i oprobaju se u javnom nastupu. Za nas u Infostudu to je prilika da radimo sa mladim ljudima koji donose neku novu energiju“, osvrnuo se Branimir Gajić, jedan od direktora Infostud grupe na ovo takmičenje.

Robert Hajnal, šef IT sektora sajta Poslovi, bio je jedan od mentora programera i član žirija u Kod delu takmičenja. „Zadatak je bio napraviti aukcijski sajt, ali nadali smo se da će da takmičari koristiti i mobilne platforme, što su i uradili. Funkcionalnost je nosila najviše bodova i to je odredilo pobednika, budući da su pobednici koristili Android aplikaciju. Zapravo najviše nas je prijatno iznenadilo da su koristili ovu platformu, i to ful nejtiv, budući da postoje i hibridne aplikacije. Oni su bukvalno u programskom jeziku Java pisali sve i čak su implementirali push notifikacije. Pohvalno je da su to uradili za 24h i to je primarno izdvojilo pobednika. Ono što je još sjajno kod ovakvih hakatona jeste da studenti stiču iskustvo rada u kompaniji, uče da primene svoje znanje i rade u timu, pod vremenskim pritiskom i pokazali su veliku zrelost.“

Pred budućim ekonomistima bio je izazov da predlože i razrade biznis ideju, koja bi se odnosila na sledeću potencijalnu oblast na koju bi Infostud mogao da proširi poslovanje. „Bilo je dosta zanimljivih predloga, ali pobedila je poslovna ideja majstorski.rs, gde bi povezivali mlade ljude koji tek završavaju srednju školu u zanatskim oblastima i nudili njihove usluge popravki putem sajta. Pobednički tim je zaokružio celinu društveno odgovornim pristupom, gde su razradili deo da su njihovi stariji majstori mentori mladim kolegama. Imali su i sjajan nastup na prezentaciji i zaista su nas uverili da to može da funkcioniše u praksi, što je suština“, kaže Andrijana Mazinjanin, mentor i član žirija Biz dela takmičenja, inače i vođa ovog projekta.

Prateći događaj takmičenja BizKod#3 bila je panel diskusija na temu Koliko je praksa važna? Od studenata do profesionalaca. Predstavnici Infostud grupe, Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta iz Subotice u konstruktivnoj diskusiji, došli su do zaključka da je u pronalaženju najefikasnijeg obrazovnog sistema potreban sistemski rad  kompanija, fakulteta i lokalne zajednice.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search