Izraelski uspesi subotičkih tamburaša

Uto, 08.05.2018 - 08:09 -- darko.kovacevic

Subotički tamburaški kvartet proistekao je iz orkestra koji već decenijama prednjači u svetu tamburaške muzike. Naprotiv bogatstva zvuka velikog tamburaškog orkestra, kvartet se skoncentrisao na istraživanja kamernog zvuka u ansamblu koji sačinjavaju prim (Ivana Mačković), basprim (Ivan Ivanković Radak), terc-basprim (Ištvan Sakač) i tamburaško čelo (Lucija Ivanković Radaković). Mada su članovi kvarteta izuzetno mladi (uzrasta od 14-17 godina), oni su već iskusni muzičari koji minimum šest godina uče u subotičkoj muzičkoj školi. Osvojili su već čitav niz priznanja u Srbiji i inostranstvu, a uspesi su krunisani turnejom po Izraelu. Održali su koncete 2. maja na konzeratorijumu u Ber-Ševi i 5. maja u rezidencijalnom kvartu Tel-Aviva Savionu, u okviru ciklusa kamernih koncerata „Ervin Šlezinger“.

Plemenit zvuk ovog ansambla oduševio je publiku od prvih tonova Vivaldijevog Proleća. Na programu su bile obrade  klasične muzike, dela savremenih kompozitora i obrade narodne muzike u aranžmanima Stipana Jaramazovića. Rad ansambla inspirisao je i kompozitore Zorana Mulića, Tihomira Ranogajca i Matka Brekala, koji su napisali opuse specijalno za tamburaški kvartet.  Ovako šarolik repertoar pružio je uvid u tehničku spemnost i virtuoznost svakog člana kvarteta ponaosob i omogućio im izvanredno koordiniranje. Iskorišćene su prednosti neprekidnog vibrata instrumenta i mogućnosti dinamičkih nijansi u okviru njega. Ansambl koristi i nove mogućnosti, poput picikata i flažoleta. Divna dinamička nijansiranja, smene različitih tembara, dramatski efekti i produhovljena interpretacija – elementi su po kojima će se ovi koncerti još dugo pamtiti.

Koncertima su prisustvovali istaknuti predstavnici izraelskog političkog, ekonomskog i vojnog establišmenta, diplomatskog kora, udruženja preživelih Holokausta, poznati muzičari, kao i članovi udruženja useljenika iz bivše Jugoslavije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search