Sinagoga ponovo postala jevrejski hram

Uto, 08.05.2018 - 02:40 -- nikola.tumbas
Osvećenje subotičke sinagoge gosti i početak programa
Osvećenje subotičke sinagoge gosti i početak programa
Unošenje svitaka Tore u subotičku sinagogu
Unošenje svitaka Tore u subotičku sinagogu
Deo obraćanja Isaka Asiela na posvećenju subotičke sinagoge
Deo obraćanja Isaka Asiela na posvećenju subotičke sinagoge

U ponedeljak 7. maja, uz prisustvo velikog broja Subotičana i pripadnika jevrejske zajednice, u subotičku sinagogu su uneti svici Svete knjige Tore čime je sinagoga ponovo postala jevrejski hram.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U programu je nastupio Hor kantora iz Jerusalima sa poznatim hebrejskim pesmama.

Među prisutnima  je bio veliki broj poznatih ličnosti sa političke i kulturne scene našeg grada, kao i predstavnici drugih religijskih zajednica, između ostalih: Ištvan Pastor, Jene Hajnal, Mihalj Njilaš, Ivan Đoković, Velimir Pleša, Janoš Babić, Carmine Tarallo, Tivadar Bunford, kao i nekoliko bivših gradonačelnika Subotice, Geza Kučera, Saša Vučinić, Modest Dulić i Jene Maglai.

*

Sam događaj je bio veoma "lep", i vreme je bilo naklonjeno ovom otvaranju sinagoge za sve Subotičane, koja je kako je naglašeno u govoru "subotička". Preostaje da se nadležni veoma brzo dogovore oko toga da je sada, minimalno, potrebno obezbediti pristup oko hrama za sve. Da se može ući u "dvorište" sinagoge, sesti na klupe u zelenilu oko njega.

Takođe i obilazak sinagoge treba da bude dostupan za sve one koji dolaze u naš grad da vide ovaj biser jevrejske kulture jer inače sinagoga neće ispuniti predviđeni cilj dizanja nivoa kulture, kao ni turističke ponude grada.

Custom Search